Specifieke mastitis verwekkers

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Meestal wordt uierontsteking veroorzaakt door bacteriën. Andere ziekteverwekkers, zoals gisten en schimmels en zelfs algen, kunnen echter ook mastitis veroorzaken.

Alle bacteriesoorten hebben verschillende eigenschappen. Binnen bacteriesoorten komen ook weer verschillende stammen of genotypes met verschillende eigenschappen voor. De ene Staph. aureus is niet gelijk aan de andere Staph. aureus, denk daarbij maar in het verschil in gevoeligheid voor penicilline. Bij Strept. uberis zie je dat de ene stam zich veel meer gedraagt als een koegebonden stam terwijl de andere stam duidelijke eigenschappen heeft van een omgevingskiem.

Een eerste indeling in bacteriën bestaat uit Gram-negatief en Gram-positief. Het woord Gram heeft te maken met een bepaalde kleuring die toegepast wordt bij het identificeren van bacteriën. Bij die kleuring wordt een Gram-positieve bacterie donkerblauw, terwijl een Gram-negatieve bacterie rood kleurt. De indeling in Gram-positief en Gram-negatief geeft belangrijke informatie voor de antibioticumkeuze bij behandeling.

Lees meer over:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.