Trichinellose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Trichinellose

Trichinellose is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnsziekte voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten (0800-0488).Bij afhandeling van verdenkingen en bij de bestrijding zijn de NVWA draaiboeken uitgangspunt en zijn de dan geldende regelgeving en de instructie van NVWA leidend.
Trichinellose, veroorzaakt door een infectie met Trichinella spiralis, is van belang vanwege het risico op infectie van de mens bij consumptie van onvoldoende verhit vlees.

Direct naar:

De kiem

Trichinella is een nematode met een bijzondere cyclus: een individu is zowel tussen- als eindgastheer. Acht verschillende trichinellaspecies worden onderscheiden. De ingekapselde L1-larve van T. spiralis is 400-600 μm lang en 250 μm in doorsnede.
De volwassen vrouwelijke worm is 3 mm lang en 60 μm in doorsnede.

Gevoelige diersoorten

Alle soorten en genotypes van Trichinella veroorzaken ziekte bij de mens. De volgende trichinellaspecies worden onderscheiden:
 1. Trichinella spiralis komt wereldwijd in gematigde gebieden voor, is geassocieerd met gedomesticeerde varkens en zeer infectieus voor varkens, muizen en ratten.
 2. Trichinella nativa komt voor in Noord-Amerika, is matig infectieus voor varkens en wordt veelvuldig gevonden bij wilde canidae, beren en de walrus. T. nativa is aangepast aan koude en overleeft invriezen.
 3. Trichinella britovi komt met name bij wilde dieren voor, maar ook af en toe bij het varken en paard. T. britovi komt voor in de gematigde gebieden van Europa en Azië.
 4. Trichinella murrelli komt in Noord-Amerika voor bij wild, en af en toe bij het paard en de mens.
 5. Trichinella nelsoni komt voor bij wild in Afrika, en heeft een grotere resistentie tegen hoge temperaturen.
 6. Trichinella pseudospiralis komt wereldwijd (Europa, Azië, Noord-Amerika, Australië) voor bij roofvogels, wilde carnivoren en omnivoren en buideldieren.
 7. Trichinella papuae is gevonden in zwijnen, mensen en wilde zoogdieren van Papua Nieuw Guinea.
 8. Trichinella zimbabwensis is gevonden in krokodillen in Zimbabwe en is infectieus voor varkens en ratten.

Volksgezondheid

Trichinellose bij de mens geeft ernstige ziekte en kan tot de dood leiden. Wormen in de darm hebben weinig pathogeen effect, maar de migratie van larven en hun aanwezigheid in spieren geeft ernstige verschijnselen, met name myositis en spierpijn.

Overleving

T. nativa overleeft invriezen.
T. nelsoni heeft een grotere resistentie tegen hoge temperaturen.

Desinfectie

Desinfectie is niet van toepassing omdat stadia van Trichinella niet buiten het lichaam komen.

Terug naar het begin van dit artikel

Diagnose van Trichinellose 

 Diagnostiek van een trichinella-infectie is gebaseerd op


 1. directe detectie van de larven (vrij of in cysten) in het spierweefsel, of
 2. indirecte detectie van de infectie door detectie van de specifieke afweerstoffen.
Voor vleeskeuring adviseert de OIE alleen directe detectie van larven in het spierweefsel. In varkens is een serologische respons bij lichte of middelmatige infecties vaak pas detecteerbaar ≥3 weken nadat larven in de spieren infectieus zijn geworden.

Pathologie

De pathologie is aspecifiek. De grootste trefkans op larven in spieren is meestal in het middenrif.

Serologie

Voor serologie zijn alleen ELISA’s geschikt.

Terug naar het begin van dit artikel

Aanpak van Trichinellose

Trichinellose is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnsziekte voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten (0800-0488).Bij afhandeling van verdenkingen en bij de bestrijding zijn de NVWA draaiboeken uitgangspunt en zijn de dan geldende regelgeving en de instructie van NVWA leidend.

Vaccinatie

Niet van toepassing.
Onderzoek naar een vaccin voor gebruik in een beheersingsplan is wel uitgevoerd (Murrel, 1985).

Antibiotica

Antiwormmiddelen zijn in theorie effectief tegen Trichinella. In de praktijk wordt dit niet aangewend met dit doel.

Preventie van Trichinellose

Preventie van humane infectie wordt bewerkstelligd door vleeskeuring, verhitten of invriezen van vlees en preventie van blootstelling van voedselproducerende dieren aan geïnfecteerd vlees (swill, knaagdieren, wilde dieren). Wild moet altijd als een potentiële bron van infectie worden beschouwd, en worden getest of adequaat worden verhit of voldoende lang worden ingevroren.

Bedrijfshygiëne/ insleeppreventie

Goede ongediertebestrijding is nodig om de insleep tegen te gaan.

Vaccinatie

Niet van toepassing.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Voedselhygiëne; zie ‘preventie van humane infecties’.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.