Mycoplasma hyosynoviae

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Mycoplasma hyosynoviae

​Kreupelheden als gevolg van Mycoplasma hyosynoviae komen wereldwijd voor en worden vooral gezien bij varkens van 40-100 kg. Een infectie met Mycoplasma hyosynoviae vindt plaats via de luchtwegen. Vaak blijft het daarbij en treden geen ziekteverschijnselen op. Als de kiem zich wel verspreidt door het lichaam, dan kan deze zich vestigen in gewrichten met gewrichtsontsteking tot gevolg. Problemen treden vooral op bij jonge (vlees)varkens. Ze krijgen een pijnlijke, acute kreupelheid door aantasting van meerdere gewrichten. De gang is afwijkend, varkens zitten in hondenzit, de gewrichten zijn gezwollen en er ontstaan leggers. Meestal hebben de varkens geen koorts, wel vaak een matige eetlust. Ze reageren niet op een penicilline-behandeling. 


Bij een uitbraak ontstaan problemen bij 1 - 50% van de varkens, maar de meeste dieren herstellen restloos. In Nederland is het hierboven beschreven klinische beeld enkele malen waargenomen in 2014.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.