Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Het preventieteam Afrikaanse varkenspest (AVP) richt zich op alle mogelijke preventieve maatregelen om insleep van AVP in Nederland te voorkomen. Het wordt voorgezeten door het Ministerie van LNV en in het preventieteam zijn onder meer de POV, NVWA, COV, Royal GD, KNMvD, Transport & Logistiek Nederland, de Jagersvereniging en hobbyvarkenshouders vertegenwoordigd.

Op deze AVP-pagina vind je de laatste informatie over AVP in Europa, AVP-preventie en antwoorden op veelgestelde vragen van varkenshouders, dierenartsen, erfbetreders en hobbyhouders.

Twijfelt u of een dier varkenspest heeft?
Bijvoorbeeld omdat het dier vage verschijnselen heeft die niet direct te herleiden zijn naar deze dierziekte? Maak dan gebruik van de Early Warning-diagnostiek (uitsluitingsdiagnostiek). Dit kunt u eenvoudig en zonder kosten laten uitvoeren bij het laboratorium Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Meer informatie vindt u op de website van de NVWA, of bekijk direct de factsheet Diagnostiek AVP en KVP.

Preventie, risico's en maatregelen

Vanuit Duitsland is er een continue dreiging van AVP. Je wilt AVP natuurlijk weghouden van uw bedrijf. Op deze afbeelding zien varkenshouders welke maatregelen zij onder meer kunnen nemen om varkens te beschermen en hun erf vrij te houden van AVP. Op de website van CoViVa staat de AVP-preventiescan, een online tool die inzicht geeft in de externe en interne bioveiligheid op het bedrijf. Door het beantwoorden van maximaal elf vragen, specifiek voor varkenshouderij (regulier en biologisch) of buitenvarkenshouderij, krijgen varkenshouders snelle en gerichte feedback om de bioveiligheid te verhogen.

Wat als het niet lukt om een introductie van AVP in Nederland te voorkomen? Dan moeten we er alles aan doen om verspreiding van het virus te voorkomen.
Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in het ‘Beleidsdraaiboek bestrijding klassieke en Afrikaanse varkenspest’ van de Rijkoverheid. 

Eén van de risico’s voor de insleep van Afrikaanse varkenspest (AVP) is dat chauffeurs uit landen waar AVP heerst, voedingsmiddelen en vooral vleeswaren meebrengen en achterlaten op parkeerplaatsen en in de natuur langs snelwegen. Daarom is het heel belangrijk dat het afval in de afvalbakken wordt gedeponeerd en dat er voldoende prullenbakken op de parkeerplaatsen zijn, die vaak genoeg geleegd worden. In het kader van de gezamenlijke preventieve acties, zijn op de belangrijkste parkeerplaatsen informatieborden geplaatst. Deze borden leggen het belang van het veilig inzamelen van etensresten duidelijk uit. Is er op deze parkeerplaatsen iets niet in orde? Meld dat dan via de Buiten-Beter-app.

Afrikaanse varkenspest is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten ((045) 546 31 88). Dit geldt zowel voor varkenshouders als voor dierenartsen. Voor vragen over AVP kunnen varkenshouders en dierenartsen telefonisch terecht bij de Veekijker van GD 088 20 25 555.

Wees alert: klik op onderstaande afbeelding om te bekijken welke maatregelen jij op jouw erf kan nemen.

Nieuws over Afrikaanse varkenspest

AVP-situatie in het buitenland

Laatste update: 25 september 2023

AVP wordt sinds september 2020 bij wilde zwijnen in Duitsland aangetoond en sindsdien blijft het aantal oplopen.

  • In Brandenburg staat de teller inmiddels op 3.246 besmette wilde zwijnen, waarvan 992 in Spree-Neisse, 977 in Oder-Spree, 358 in Märkisch-Oderland, 82 in Dahme-Spreewald, 638 in Frankfurt (Oder), 63 in Barnim, 123 in Uckermark en 13 in Oberspreewald-Lausitz (stand 7 september 2023, eerste besmetting op 10 september 2020).
  • In deelstaat Saksen gaat het om 2.265 besmettingen, waarvan 1.441 in Görlitz, 108 in Meissen en 716 in Bautzen (stand 7 september 2023, eerste besmetting op 31 oktober 2020).
  • In de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, in het district Ludwigslust-Parchim, zijn sinds 24 november 2021 48 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld (stand 7 september 2023).

AVP bij gehouden varkens

Ook gehouden varkens zijn in Duitsland door AVP getroffen.

  • In het Duitse district Spree-Neisse in de deelstaat Brandenburg is Afrikaanse varkenspest uitgebroken op een kleine hobbymatige varkenshouderij. Op 28 februari 2023 is de uitbraak door het Duitse laboratorium Friedrich Loeffler Instituut bevestigd.
  • Op 2 juli 2022 is op een zeugenbedrijf in Emsbüren (deelstaat Niedersachsen) AVP vastgesteld. Het bedrijf ligt ongeveer 15 kilometer van de Nederlandse grens te hoogte van Denekamp in Twente.
  • Op 26 mei 2022 meldde het FLI dat AVP zich met een grote sprong naar Zuid-Duitsland heeft verplaatst. Op een bedrijf met 35 vrije-uitloopvleesvarkens in Forchheim in deelstaat Baden-Württemberg zijn 16 varkens gestorven aan AVP, de overige 19 varkens zijn gedood en afgevoerd.
  • Op 15 november 2021 werd AVP vastgesteld op een vleesvarkenbedrijf met 4000 vleesvarkens in de buurt van Rostock, in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.
  • Op 17 juli 2021 werd een derde geval gemeld: vier met AVP besmette vleesvarkens op een hobbyboerderij in Märkisch-Oderland.
  • De eerste twee gevallen werden in de nacht van 15 op 16 juli 2021 door het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bekendgemaakt. Dit betrof een biologische zeugenhouderij met vrije uitloop, met circa 200 varkens, in het district Spree-Neisse en een kleine boerderij met twee varkens in het district Märkisch-Oderland.

 

AVP is al langere tijd aanwezig bij wilde zwijnen op het eiland Sardinië, maar sinds januari 2022 ook op het vasteland.

  • In Noord-Italië zijn tot nu toe 923 gevallen van AVP bij wilde zwijnen vastgesteld, waarvan 494 in de regio Piëmont en 429 in Ligurië, zo meldt het Italiaanse onderzoeksinstituut Istituto Zooprofilattico Sperimentale op 3 september (eerste geval: 7 januari 2022 in Piëmont)
  • Op 4 mei 2022 werd AVP aangetoond bij een wild zwijn in de omgeving van Rome, hemelsbreed zo'n 400 kilometer ten zuidoosten van de besmette regio's in het noorden. Daarna is volgens het Italiaanse Veterinair Instituut IZSUM bij 48 wilde zwijnen in de omgeving van Rome AVP vastgesteld. Na vier maanden na het eerste geval hebben zich geen nieuwe besmettingen meer voorgedaan.
  • Op Sardinië is de situatie gewijzigd. In de afgelopen zeven jaar nam het aantal AVP-uitbraken daar drastisch af. De laatste uitbraak op een varkenshouderij was in september 2018 en in april 2019 is voor het laatst een besmet wild zijn gevonden. Sardinië is dan ook gedeeltelijk AVP-vrij verklaard. Het andere (oostelijke) deel is meegenomen in de reguliere Europese regionalisering.

AVP bij gehouden varkens

  • In Italië is eind augustus 2023 AVP vastgesteld op een gemiddeld klein vleesvarkensbedrijf in Lombardije (ten zuiden van Milaan). Dit bedrijf lag buiten beperkingszone I die was ingesteld na de eerdere vondst van AVP bij wilde varkens ten noorden van Genua in 2022. 
    In de week van 4-11 september is AVP op nog minimaal 7 locaties met gehouden varkens met wisselende grootte gevonden. In elk geval één bedrijf heeft meer dan 1200 varkens, volgens de Italiaanse zender RAI. Er is hier een beschermings- en een toezichts-gebied ingesteld om de bestrijding van AVP bij de gehouden varkens mogelijk te maken.

    De epidemiologische gegevens van de recente uitbraken in zowel Zweden als Lombardije duiden (wederom) op een (indirecte) verspreiding door menselijk toedoen wanneer het gaat om verspreiding tussen locaties met gehouden varkens of nieuwe gebieden met geïnfecteerde wilde zwijnen. Waakzaamheid voor klinische verschijnselen alsmede alertheid op het naleven van de hygiënemaatregelen zijn noodzakelijk.

  • Op 12 juni 2022 is op een klein varkensbedrijf nabij Rome bij twee van de daar gehouden acht varkens AVP aangetoond. Dit zijn de eerste besmettingen onder gehouden varkens in Italië.

Het AVP-virus wordt in Oost-Polen sinds 2014 aangetroffen. In West-Polen is het AVP-virus sinds november 2019 actief en worden veel besmettingen aangetoond bij wilde zwijnen in drie provincies: Lubusz, Groot-Polen en Neder-Silezië.

Na 4,5 jaar geen verdere Afrikaanse Varkenspest (AVP)-uitbraken te hebben gehad in Tsjechië, is AVP begin december 2022 opgedoken in het noorden van het land. Geografisch gezien is dit geen verrassende verspreiding, het is immers dichtbij het punt waar Duitsland, Polen en Tsjechië aan elkaar grenzen. En in deze buurlanden worden er rond deze regio vaker wilde zwijnen besmet met AVP worden gevonden.

Er is een exclusiezone ingesteld van 200 vierkante kilometer, waarbinnen verschillende maatregelen van kracht zijn. Zo is het verboden het bos te betreden, te jagen, wilde zwijnen te voeren en wordt tegelijkertijd het zoeken naar dode zwijnen geïntensifieerd. Gehouden varkens worden in kaart gebracht, en varkens gehouden voor non-commerciële doeleinden zullen binnen 10 dagen geslacht moeten worden .

AVP deed zijn eerste intrede in Tsjechië in 2017, in de oostelijk gelegen regio Zlín. Tien maanden na deze uitbraak was Tsjechië weer vrij van AVP, en was besmetting van gehouden varkens voorkomen.

Op 7 september meldde Zweden dat er een dood wild zwijn positief getest is op AVP virus. Het kadaver werd ongeveer 145 km ten noordwesten van Stockholm gevonden in de regio Västmanland.
Er is een beperkingsgebied ingesteld, waarin vervolgens een actieve zoektocht naar karkassen is opgestart. Tevens is een oproep gedaan aan de Zweden om, via een website, meldingen van gevonden dode zwijnen te doen.
Op 11 september meldt de website van de SVA (het Zweedse Veterinair Instituut) dat er zeven positief geteste karkassen van wilde zwijnen zijn. 

Veelgestelde vragen

Meer informatie

Wil je meer weten over AVP en hoe jij op jouw bedrijf de bioveiligheid kunt verhogen? Hiernaast vind je links naar de dierziekte-pagina van GD, de AVP-preventiescan van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) en de lijst met toegelaten ontsmettingsmiddelen (NVWA).

African Swine Fever

How to stay one step ahead

Deze video is samengesteld door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA).

Handige links

Hiernaast vind je handige links naar externe websites met informatie over AVP en AVP-preventie. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.