Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Sinds oktober 2021 is in Nederland regelmatig vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels en bedrijven. Dit geldt ook voor andere Europese landen. Het gaat meestal om het type H5N1. Uiterst hygiënisch werken en direct en juist te handelen bij een verdenking is hierbij van groot belang. In dit dossier vind je de laatste informatie over vogelgriep in Nederland, hiervoor werkt GD nauw samen met AVINED, het ministerie van LNV, WBVR en de faculteit Diergeneeskunde. Ook bevat het dossier tips, handige links en kun je de webinars terugkijken die we samen met AVINED voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders hebben georganiseerd.

 

Veterinaire updates

Laatste update: 27 januari 2023

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 25 januari 2023)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Het betrof een bedrijf met vermeerderingseenden; ca. 7.900 eenden verspreid over 7 stallen.

 

Reden van bezoek

Productiedaling en daling voeropname.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling                                                                    

De verschijnselen waren het meest uitgesproken in twee stallen. Eén stal (ca. 860 dieren) liet dieren zien die ietwat stiller waren dan valt te verwachten van gezonde dieren. Hierbij zijn geen dode of zieke dieren gezien. De andere stal (ca. 2.300 dieren) liet dieren zien die beduidend stiller waren. Hierbij werden ca. 10 dieren gezien die ziek waren. Geen uitval.

Sectiegegevens
Sectie op één recent dode eend (ca. 2 uur): dier in productie, geen duidelijke klinische afwijkingen gevonden.

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 25 januari 2023)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Het betrof een legbedrijf met drie stallen met wintergarten: totaal 57.000 dieren.

 

Reden van bezoek

Verhoogde uitval: normaal vier dode dieren per dag. In de ochtend van 25 januari 25 dieren dood. Bij bedrijfsbezoek, 1,5 uur na laatste
verwijdering van alle dode dieren, 50 dood.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

Dode dieren over de hele stal heen verdeeld. Weinig zieke dieren (10). Geen afwijkingen van water- en voeropname en geen verandering
van eiproductie.

 

Sectiegegevens

Sectie op zes dieren: 1x E. coli-beeld, 1x lokale necrotiserende enteritis, overige vier dieren: in productie, stuwing van ovarium,
leverzwelling, geringe miltzwelling, rest niet afwijkend (geen bloedingen).

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 16 januari 2023)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Het betrof een legbedrijf met twee stallen met circa 60.000 leghennen van 63 en 65 weken oud.

 

Reden van bezoek

Twee opeenvolgende dagen met verhoogde uitval in één stal. Op de dag van het specialistenteambezoek was de uitval zeer sterk opgelopen.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

De verschijnselen waren het meest uitgesproken in één afdeling van de getroffen stal: met name in de voorste afdeling van de bovenste verdieping was het doodstil. In totaal liep de uitval op naar meer dan duizend. Zieke dieren waren er in verhouding tot het aantal dode dieren weinig. Zieke dieren waren lusteloos en zaten bol. Enkele dieren hiervan hadden tremoren en waterige uitvloeiing. Tijdens het bezoek zijn geen dikke koppen en geen luchtwegproblemen waargenomen.

 

Sectiegegevens

Bij sectie op vier recent dode dieren werd bij vier dieren beslag op de luchtzakken waargenomen met meer of minder waterige, gele ontstekingsvloeistof. De dieren hadden kleine milten en één dier had puntbloedingen in de kliermaag.

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 20 november 2022)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Bedrijf met 25.000 vleeskuikengrootouderdieren van bijna 55 weken oud.

 

Reden van bezoek

Toenemende uitval in één stal van de vier stallen. Uitval 18 november 17 dieren, 19 november 55 dieren, dag van de melding ‘s ochtends rond de 200 dieren. Productie, voer- en wateropname waren onveranderd, behalve een daling naar rato van het aantal uitgevallen dieren.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

Tijdens de inspectie (in de middag) >300 dode dieren in de stal en veel zieke dieren (sloom, bol zitten, een enkel trillend dier en een enkel benauwd dier).

 

Sectiegegevens

Belangrijkste sectiebevindingen (van meer naar minder voorkomend): fibrinedraden in de buikholte (en een enkele keer rondom ovarium/follikels), petechiën in het pericard, gezwollen milt (met witte stippen en/of afwijkend aspect), puntbloedingen op alvleesklier, ascites in combinatie met gestuwde lever en hydropericard, petechiën in vet rondom spiermaag, geringe puntbloedingen in kliermaag, geringe hyperemie en/of bloedingen follikels. Bij een enkel dier dunne mest en enteritisbeeld.

(Bedrijf bezocht door NVWA-specialistenteam op 20 november 2022)

 

Bedrijfs-/koppelgegevens

Legbedrijf met koppel van circa 23.000 hennen. Ten tijde van het bezoek waren daar door langdurig aanhoudende problemen nog circa 15.000 hennen over, van ondertussen 72 weken oud. Op het bedrijf worden ook koeien gehouden.

 

Reden van bezoek

Hoge uitval. Normaal al aan de hoge kant door Pasteurella multocida-problemen. Gisteren opeens over de 100 doden en dalende voer- en wateropname. Op de ochtend van het specialistenteambezoek bij betreden van de stal opnieuw veel doden, waarop de veehouder alarm geslagen heeft.

 

Algemene indruk/koppelbeoordeling

Zeer veel doden en veel zieke dieren. Zieke dieren zaten bol, en waren lethargisch. Sterfte was verspreid door de hele stal heen. De kippen waren veel te stil.

 

Sectiegegevens

2x dood: 2x conditie normaal en eierstok in productie. 2x cyanose kam. 2x leverzwelling en miltzwelling met witte haardjes in de milt.
1x ziek: conditie normaal en eierstok in productie. Cyanose kam. Acute peritonitis.

GD heeft veel deskundigheid op het gebied van aviaire influenza. Heeft u vragen over vogelgriep? Neem contact op met een van onze experts.

Nieuws over vogelgriep

Meer informatie en handige links

Op zoek naar meer informatie over vogelgriep? Hiernaast vind je de dierziekte-pagina en het veterinaire dossier van GD, tips voor een goede bedrijfshygiëne én de dossiers over vogelgriep van AVINED, het ministerie van LNV en WBVR.

Als mogelijk vogelgriep heerst op een bedrijf komt in korte tijd veel op een veehouder en zijn of haar gezin af. Open dan de tijdlijn "Verdenking vogelgriep: wat nu?". In dit fictieve voorbeeld geven we aan de hand van een tijdlijn inzicht in wat er gebeurt bij een verdenking van vogelgriep.

 

Webinar 'Vogelgriep in Nederland: update en biosecurity-tips'

14 september 2022

Kees de Jong (AVINED), Nancy Beerens (WBVR), Wim Pelgrim (LNV) en Willem Dekkers (GD) nemen jullie mee in de actuele situatie van vogelgriep in Nederland, de verwachtingen voor komende winter, het belang van bioveiligheid met praktische tips en de stand van zaken rondom vaccinatie. Dit webinar werd georganiseerd door GD en AVINED in samenwerking met Wageningen Bioveterinary Research en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Webinars terugkijken
Bekijk hier de webinars terug die GD in samenwerking met o.a. AVINED en WBVR speciaal voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders georganiseerd heeft over vogelgriep in Nederland. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.