Dermatophytose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Dermatophytose

Dermatophytose is een zoönose. Het is een schimmelinfectie van de huid die zowel bij dieren als bij mensen kan voorkomen. Door de typische ringvormige plek op de huid die bij sommige schimmelinfecties voor kan komen, wordt deze infectie ook wel ringworm genoemd. Bij honden en katten wordt dermatophytose vaak veroorzaakt door Microsporum canis, bij cavia’s en konijnen doorTrichophyton mentagrophytes. Katten, konijnen en cavia’s kunnen dragers zijn, wat inhoudt dat zij de schimmel wel bij zich dragen maar hier geen verschijnselen van vertonen.

Besmetting kan optreden door direct contact met schimmelsporen in haren en huidschilfers van geïnfecteerde dieren (ook dragers). Deze schimmelsporen kunnen zeer lang in de omgeving aanwezig blijven. Met een schimmelkweek van de haren kan de diagnose worden gesteld.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.