Informatie over Kween

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Informatie over Kween

​Een kween is een vrouwelijk rund waarbij in meer of mindere mate geslachtskenmerken van een stier aanwezig zijn. Dergelijke afwijkingen ontstaan vaak tijdens een meerlingdracht, waarbij beide geslachten aanwezig zijn. Verschillende stoffen (o.a. hormonen) van beide vruchten kunnen elkaar via het bloed bereiken, waardoor de vrouwelijke geslachtskenmerken in het vaarskalf zich niet normaal kunnen ontwikkelen en een gedeeltelijke ontwikkeling plaatsvindt in mannelijke richting.


Diagnose van Kween

​Uw dierenarts kan onderzoeken of er kenmerken van een kween aan het vaarskalf te vinden zijn, maar een kween vertoont niet altijd  typische kenmerken. Daarnaast is het mogelijk DNA-onderzoek te laten doen bij GD (Kween PCR (EDTA), artikel nummer: 10607). Deze test geeft een goede indicatie, maar is ook niet 100 procent betrouwbaar omdat niet altijd erfelijk materiaal van het stierkalfje uit de tweeling meer kan worden aangetoond in het bloed van het vaarskalf. U kunt dus het beste zowel een DNA-test laten uitvoeren als uw dierenarts vragen het dier te onderzoeken.Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.