Mestceltumoren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Mestceltumoren

Cutane tumoren bij de hond komen erg vaak voor. Ongeveer 20% van deze tumoren blijken mestceltumoren te zijn. Doordat de uiterlijke kenmerken van deze tumoren a-specifiek zijn en het gedrag onvoorspelbaar is, is het belangrijk om een doordachte strategie te volgen zodat een juiste diagnose en een passende therapie kan worden (in)gesteld.

Strategie mestceltumoren

De therapeutische mogelijkheden bij cutane mestceltumoren bestaan uit chirurgische verwijdering van het proces, eventueel aangevuld met een medicamenteuze therapie of, bij non-operabele tumoren uit medicamenteuze therapie alleen.
Histopathologisch onderzoek van de verwijderde mestceltumor geeft veel informatie over het gedrag van de mestceltumor. Zo geeft de Patnaik gradering en mate van expressie van AgNOR en Ki67, vastgesteld via (immuno)histochemische kleuringen,informatie over het potentiële metastatische karakter van een mestceltumor. Dit maakt duidelijk of totale chirurgische verwijdering afdoende is of dat er nog andere diagnostiek en/of aanvullende therapie noodzakelijk is.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.