Wormbestrijding bij schapen en geiten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Als schapen en/of geitenhouder wilt u het beste voor uw dieren. Mooie, gezonde dieren zonder zorgen. Wormen zijn een bekende kwaal bij schapen en geiten. Ze bedreigen de gezondheid van vooral lammeren. Daarnaast zorgen ze voor een verminderde voeropname, met een verminderde groei als gevolg. Tevens kunnen wormen diarree en andere ziekten bij uw dieren veroorzaken. Bovendien is er een toenemende resistentie van wormen voor de beschikbare ontwormmiddelen. Een goede wormbestrijding is dus van groot belang.

Podcast serie “doe het zelf” mest

In de podcast serie “doe het zelf” bij deze aandacht voor mestonderzoek. Tara de Haan, dierwetenschapper en Nienke Snijders, dierenarts beide werkzaam bij Royal GD nemen je mee hoe je als houder gemakkelijk mestmonsters kunt nemen bij je dieren. Het mestmonster vertelt iets over het rantsoen en de vertering en de aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriën en inwendige parasieten.


Het belang van mestonderzoek

Maagdarmwormen hebben invloed op diergezondheid, welzijn en productie. Wat kun je hieraan doen? Dierenarts Nienke legt het uit in deze video. 

In het maagdarmkanaal van schapen en lammeren kunnen verschillende wormsoorten voorkomen. De verschillende wormsoorten die maagdarmwormziekte kunnen veroorzaken, vertonen veel overeenkomsten. De volwassen wormen van deze soorten komen vooral voor in de lebmaag en de dunne darm. Volwassen vrouwtjes produceren eieren die met de mest op het land komen. 
Lees verder
Geiten die binnen worden gehouden en niet buiten komen, hoeven in de regel niet ontwormd te worden. Voert u ze wel vers gras, controleer dan één keer per jaar de wormsituatie door wormonderzoek. Lopen uw geiten in de wei, dan kunt u het beste planmatig te werk gaan bij de preventie en bestrijding van maagdarmwormen. Bedenk dat geiten gevoeliger voor wormen zijn dan schapen.  Lees verder

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.