Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Is biotine opeens het sleutelwoord

17-5-2023 

Voorkomen van kreupelheid begint met een controle van een goede voorziening van mineralen en vitaminen. Vooral biotine is belangrijk: dit zorgt voor goede kwaliteit hoorn in de klauw en voor de cementwerking tussen de klauwhoorn-cellen en is daarmee een basisvoorwaarde voor goede klauwgezondheid. Een tekort aan biotine werkt bij klauwgezondheid vooral op de witte lijn van de hoornschoen en kan hierdoor resulteren in een voortijdige afvoer van melkkoeien. 

Menno HolzhauerIn een studie in het Verenigd Koninkrijk is gekeken naar het effect van toevoeging van biotine per pariteit en ook hoe lang dit nodig is voordat dit gunstige effect wordt gezien. Op koppelniveau kwam in deze studie minder kreupelheid door wittelijnaandoeningen voor bij dieren met een goede biotine-voorziening. Bij vaarzen leverde extra biotine nog niet direct een verbetering op, maar bij koeien met extra biotine (20 mg per dier per dag gedurende 6 maanden) wel tot 40% minder kreupelheid door WLA. Uit dit onderzoek bleek dat deze extra voorziening minimaal zes maanden uitgevoerd dient te worden voordat deze vermindering zichtbaar wordt.

Ik word beschouwd als een deskundige op het gebied van klauwgezondheid en over dat onderwerp word ik dagelijks benaderd door veehouders, dierenartsen en andere adviseurs in de agrarische sector. Omdat biotine een beetje ingewikkelder is dan mineralenvoorziening, koeien krijgen zwart-wit geredeneerd binnen wat in het voer zit, komen we toch vaak daar over te spreken. “Ik kan het toch gewoon toevoegen”, is dan de stelling. Ja, dat kan, mits het je niet uitmaakt wat het kost, want de prijs kan wel eens variëren. Slecht is biotine in ieder geval niet, maar teveel voeren is wel een beetje zonde van het geld. Daarbij komt nog dat de voorziening over langere periode goed moet zijn: in dat geval heb je duidelijk minder kans op wittelijnaandoeningen en ook beter herstel van je zoolzweren en wittelijnaandoeningen. Dan lijkt mij voldoende reden om het goed te monitoren. 

Menno Holzhauer is Europees specialist rundveegezondheidszorg en expert op het gebied van klauwgezondheid. In dit artikel vertelt hij over de rol van biotine.

 

Menno Holzhauer

Menno Holzhauer

Europees specialist rundveegezondheidszorg en expert op het gebied van klauwgezondheid.

Naar expertpagina Menno Holzhauer

Meer informatie
Meer weten over de aandachtsgebieden of publicaties van onze rundvee expert Menno Holzhauer? Of ben je op zoek naar meer informatie over de rol van biotine? Bekijk dan onze biotine pagina. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.