Krab- en bijtwonden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Krab- en bijtwonden

Capnocytophaga canimorsus is een langzaam groeiende bacterie die normaal voorkomt in de mondholte van honden, katten en andere dieren. Na een beet of krab, maar ook na het likken van een defecte huid door dieren, kan deze bacterie bij de mens in de bloedbaan terechtkomen en uitgebreide ontstekingen geven in diverse organen (bloedvergiftiging).

De meest voorkomende symptomen zijn koorts met koude rillingen, spierpijnen, braken, buikpijn, malaise, kortademigheid, verwardheid en hoofdpijn. Veelal zijn er ook huidafwijkingen aanwezig met rode of paarse vlekken door een afwijkende bloedstolling. Vooral mensen met een verminderde afweer hebben een verhoogd risico op ziekteverschijnselen.


Behandel een krab- of bijtwond goed om de kans op infectie te minimaliseren, door de wond veelvuldig uit te spoelen, te ontsmetten, met (nat) verband af te dekken en eventueel antibiotica te gebruiken, op advies van de huisarts.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.