Goed drinkwater, gezonde dieren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Goed drinkwater is een essentieel onderdeel van gezonde voeding. Een dier eet immers minder als zij geen, een matige of slechte kwaliteit water tot haar beschikking heeft.

Om te zorgen dat een dier voldoende water opneemt en gezond blijft, is het belangrijk dat het water smakelijk, beschikbaar en van goede kwaliteit is. Maar wat is goed? GD heeft grenswaarden vastgesteld waaraan drinkwater voor dieren moet voldoen. Wateronderzoek geeft inzicht in de geschiktheid als drinkwater of eisen vanuit het certificeringsprogramma. Lees meer

Podcast serie “doe het zelf” water

In de podcast serie “doe het zelf” bij deze aandacht voor wateronderzoek. Tara de Haan, dierwetenschapper en Deon van der Merwe, veterinair toxicoloog beide werkzaam bij Royal GD nemen je mee hoe eenvoudig het is om zelf een watermonster te nemen. Het watermonster vertelt onder andere iets over de smakelijkheid, de aanwezigheid en hoeveelheid van mineralen en zware metalen, de toestand van het water en de aan- of afwezigheid van bepaalde bacteriën. 

 

Wateronderzoek

GD biedt een breed pakket wateronderzoeken voor dieren. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u wateronderzoek wilt laten uitvoeren. Dit kan zijn in het kader van een certificeringsprogramma (als IKB, Beter Leven, KKM, Kwaligeit), omdat u de waterkwaliteit op de drinkplek wilt monitoren, omdat het water niet goed ruikt, zichtbaar verontreinigd is, om het effect van toevoegingen aan water te beoordelen of bij tegenvallende productie en/of diergezondheidsproblemen. Laat altijd wateronderzoek uitvoeren als u twijfelt over de waterkwaliteit op uw bedrijf.

Voor landbouwhuisdieren en paarden biedt GD verschillende wateronderzoeken. Bekijk per diersoort de dierspecifieke informatie:

Bekijk grenswaarden veedrinkwaterkwaliteit

Doe het zelf: veedrinkwater beoordelen

Hoe werkt de doe-het-zelf-test?

Door goed te kijken en te ruiken kunt u een eerste indruk krijgen van de kwaliteit van het water dat uw dieren drinken. In deze video legt Harry Kolk, Afdelingshoofd Bacteriologie, uit hoe de doe-het-zelf-test werkt.

Zelf-test aanvragen

Direct aan de slag?

Bestel uw monsternamepakket of gebruik eerst de monstername-instructie om het juiste wateronderzoek te kiezen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.