Melkveehouder Hendri Doze uit Giethoorn

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Reinigingsmethode: inwerken met o.a. anionische zouten, lavendel en naspoelen met kleine hoeveelheid chloordioxine

“Het viel me al langer op dat de waterbakken smerig waren en er waren wat problemen met de koeien, dus zijn we gaan kijken waar het aan kon liggen. We namen een watermonster  en daar zaten heel veel kiemen in. Het verschilde per plaats, maar het ging tussen de 200.000 en miljoen kiemen. Dat is gewoon te hoog, daar is geen discussie over mogelijk. Dan moet je er wat aan doen.”

“Aan de koeien merkte ik op zich niet zo veel, maar de voeropname was laag. Ik had het idee dat de weerstand niet helemaal goed was, dat was het grootste probleem. En dan ga je zoeken. Eerst keken we naar het rantsoen, we hebben wat dingen geprobeerd. Dan kom je tot de conclusie dat dat het niet is, en dan is de volgende stap het water.”

“Vijf maanden geleden zijn we gestart met het gebruik van een product dat gedoseerd wordt in het water, een combinatie van onder andere anionische zouten en lavendel, die de biofilm in de leiding losmaakt. We hadden veel last van aangekoekte leidingen door het vele mangaan en ijzer in het water. Dit is een broeinest voor bacteriën. Voor die tijd was het water in de waterbakken bruin. Na inweken van het product hebben we om en om lucht en water door de leidingen gepompt en is de leiding gedesinfecteerd met een minimale hoeveelheid chloordioxide. Wat eruit kwam was pikzwart, het leek wel modder! Zo hebben we veel vuil en organisch afval eruit gekregen. Dat hebben we na 14 dagen herhaald en nu doen we het eens per maand.”

“Het water in de bakken is nu veel helderder. De biofilm is nu weg. Inmiddels voegen we een minimale dosering toe. Het is een kwestie van bijhouden, want het product zorgt er ook voor dat de bacteriën zich niet meer kunnen hechten aan de wand van de leidingen.”

“We merken een enorme verbetering. Uit de laatste wateronderzoeken kwamen betere uitslagen. En ook de koeien doen het beter, al is het verschil nog niet heel groot. Ze zijn wel gestegen in productie, en de voeropname is hoger, dus ik heb wel het idee dat het effect heeft. Schoon drinkwater is een must, het kan niet anders. Het moet goed zijn.”



Meer verhalen uit de praktijk

Bent u benieuwd hoe andere veehouders hun waterleidingen (en drinkbakken) reinigen of ontsmetten? GD vroeg melkveehouders naar hun ervaringen. Lees ook de verhalen van Mark Kanters en Frank Venema.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.