Salmonellose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Salmonellose

VerschillendeSalmonella-soorten kunnen bij schapen en geiten salmonellose veroorzaken maar dit komt gelukkig in Nederland niet vaak voor. De bacterie Salmonella abortus ovis, een specifieke abortusverwekker bij het schaap, is tot nu toe nooit in Nederland gevonden.Salmonella Dublin enSalmonella Typhimurium (heet voluit Salmonella enterica subsp. enterica serovar Typhimurium) komen op rundveebedrijven in ons land regelmatig voor maar geven bij schapen en geiten op deze bedrijven niet vaak problemen. Ook abortus door salmonella komt bij schapen en geiten bijna niet voor.

Er komen veel verschillende salmonella serotypen voor, en die kunnen zowel bij dieren als bij mensen voorkomen. Bij de mens kan besmetting leiden tot een darmontsteking die gepaard gaat met buikkrampen, koorts en soms heftige diarree. Ook een bloedvergiftiging en griepachtige verschijnselen met koorts, hoofd- en spierpijn zijn mogelijk. Het optreden van klinische verschijnselen bij de mens is afhankelijk van de salmonellasoort die de besmetting veroorzaakt. Bij ernstige diarreeklachten kan uitdroging optreden.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.