Ecthyma

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Ecthyma

Ecthyma is een veel voorkomende, besmettelijke aandoening van huid en slijmvliezen van schapen en geiten. De veroorzaker is een virus dat behoort tot het genus Parapoxvirus. Het ecthyma-virus is zeer resistent. Droge korsten blijven bij lage temperaturen mogelijk jarenlang infectieus. Andere namen voor deze aandoening zijn ecthyma contagiosum, zere bekjes, bekschurft of orf.

Ecthyma komt overal voor waar schapen en geiten worden gehouden. Hoewel het veroorzakende virus in principe dieren van elke leeftijd kan aantasten, doen de grootste problemen zich voor bij lammeren. Ook bij de mens kan de ziekte voorkomen, met in de regel kleine beschadigingen (laesies) aan vingers of handen. Ook kunnen de afwijkingen uitgebreider en op andere plaatsen van het lichaam voorkomen en gaan dan meestal gepaard met algemene ziekteverschijnselen.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.