Uiergezondheid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Uiergezondheid is belangrijk voor de koe en de melkveehouder. Minder mastitis (uierontsteking) betekent namelijk minder kosten, meer werkplezier, minder antibioticum gebruik en betere melk. Bovendien leidt een betere uiergezondheid tot een beter welzijn van het dier, mastitis is namelijk een zeer pijnlijke aandoening.

Mastitis (uierontsteking)

Mastitis is één van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in de melkveehouderij. Uierontsteking ontstaat als het evenwicht tussen de mate van weerstand van de koe en de hoogte van de infectiedruk in haar omgeving weg is. Als de weerstand van de koe te laag is of de infectiedruk in haar omgeving te hoog of allebei dan zal een koe uierontsteking krijgen. Het welzijn van het dier wordt erdoor geschaad, de melkkwaliteit gaat achteruit evenals het werkplezier van de veehouder. Ook leidt mastitis tot grote economische schade: tussen de 65 en 182 euro per aanwezige koe. Het is onmogelijk om mastitis helemaal uit te bannen, maar het is wel mogelijk om het aantal gevallen terug te dringen. Met de volgende aandachtspunten kunt u de uiergezondheid verbeteren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.