Behandelen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Elk melkveebedrijf heeft af en toe mastitis, zelfs bij het beste management en de beste preventieve maatregelen. Omdat mastitisgevallen zelden spontaan genezen is behandeling noodzakelijk.

Bij de behandeling van mastitis moet onderscheid gemaakt worden tussen klinische en subklinische mastitis. Beide vormen van mastitis ontstaan op dezelfde wijze (een bacterie die de uier binnendringt), maar de manier waarop de aandoening zich presenteert is wel verschillend.

Een klinische mastitis wordt gekenmerkt door afwijkende melk, meestal ook zwelling, pijn en soms koorts. Het celgetal van het aangetaste kwartier is verhoogd. De ernst van de verschijnselen hangt sterk af van koefactoren (onder andere lactatiestadium) en van de ziekmakende eigenschappen van de bacterie. De behandeling richt zich primair op het verbeteren van het welzijn van de koe (minder pijn, minder ziek), genezing van de uier en zo veel mogelijk herstel van de melkproductie. Meer over het behandelen van klinische mastitis

Bij een subklinische mastitis zijn geen afwijkingen aan melk of uier zichtbaar en de koe vertoont ook geen ziekteverschijnselen. Het celgetal is echter wel (sterk) verhoogd, evenals de geleidbaarheid van de melk. Hier is de behandeling primair gericht op genezing van de aangetaste uier en hierdoor op het terugdringen van de infectiedruk. Meer over het behandelen van subklinische mastitis

Mastitis is meestal goed te behandelen met antibiotica. Voorwaarde voor een succesvolle behandeling is dat middelen gebruikt worden waarvoor de betreffende veroorzakende bacterie gevoelig is. Bij klinische mastitis kan het toedienen van middelen die de ontsteking remmen en de pijn verminderen veel toegevoegde waarde hebben. De UGA heeft hiervoor diverse praktische hulpmiddelen ter beschikking die u verder op weg helpen.

Bedrijfsbehandelplan (BBP)

Op het ene bedrijf werkt een bepaalde behandeling beter dan op het andere bedrijf. Het vaststellen de beste behandeling op een bedrijf, vereist een systematische benadering. Deze wordt dan vastgelegd in het bedrijfsbehandelplan. Het bedrijfsbehandelplan (BBP) is een door de dierenarts opgesteld plan waarin de voorgenomen behandelwijze van de mogelijk optredende dierziekten (waaronder mastitis) op het bedrijf van de ondernemer wordt vastgelegd. Lees meer over het bedrijfsbehandelplan (BBP)

Mastitis bij vaarzen voor het afkalven

Uit onderzoek in Nederland blijkt dat gemiddeld 22 procent van de vaarzen bij het begin van de lactatie een celgetal heeft van hoger dan 150.000. Eén op de acht vaarzen krijgt tijdens de eerste lactatie klinische mastitis. Lees meer over mastitis bij vaarzen voor het afkalven

Specifieke mastitis verwekkers

Meestal wordt uierontsteking veroorzaakt door bacteriën. Andere ziekteverwekkers, zoals gisten en schimmels en zelfs algen, kunnen echter ook mastitis veroorzaken. Alle bacteriesoorten hebben verschillende eigenschappen. Binnen bacteriesoorten komen ook weer verschillende stammen of genotypes met verschillende eigenschappen voor. Lees meer over specifieke mastitis verwekkers

Ga naar de praktische hulpmiddelen bij het onderwerp behandelen

Terug naar uiergezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.