Bedrijfsbehandelplan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Op het ene bedrijf werkt een bepaalde behandeling beter dan op het andere bedrijf. Het vaststellen de beste behandeling op een bedrijf, vereist een systematische benadering. Deze wordt dan vastgelegd in het bedrijfsbehandelplan. Het bedrijfsbehandelplan (BBP) is een door de dierenarts opgesteld plan waarin de voorgenomen behandelwijze van de mogelijk optredende dierziekten (waaronder mastitis) op het bedrijf van de ondernemer wordt vastgelegd.

Rundveehouders zijn verplicht om in samenwerking met de dierenarts een bedrijfsgezondheidsplan en een bedrijfsbehandelplan op te stellen voor het bedrijf. Beide plannen zijn sinds 1 januari 2012 sectorbreed ingevoerd. Een verantwoord bedrijfsbehandelplan maakt u samen met uw dierenarts en vormt de basis voor verantwoord antibioticagebruik. Het beperkt onnodig medicijngebruik en verhoogt de slagingskans van behandelingen. 

Bij het opstellen van het bedrijfsbehandelplan wordt rekening gehouden met de soort bacterie die het meest op het bedrijf voorkomt. Bacteriologisch onderzoek van de melk en de daarbij behorende gevoeligheidstesten geven daarbij belangrijke informatie. Met een bedrijfsbehandelplan heeft de veehouder een goede leidraad voor de behandeling van mastitis. Bovendien geeft het rust en structuur in het management. Ook het Bedrijfsantibiogram Mastitis waarbij u inzicht krijgt in de antibioticagevoeligheid van mastitiskiemen op koppelniveau kan u daarbij helpen. 

Evaluatie en bijstellen van bedrijfsbehandelplan

Een bedrijfsbehandelplan vergroot de kans op genezing. Door bijvoorbeeld een (half) jaar op dezelfde manier te behandelen kan het resultaat van die behandeling geƫvalueerd worden. Aan de hand van de uitkomst daarvan kan, indien nodig, het bedrijfsbehandelplan bijgesteld worden.

Van belang bij de evaluatie zijn:

 • Ervaring van veehouder
 • Celgetal geschiedenis voor de behandeling van de (sub)klinische mastitis
 • Celgetal na de behandeling
 • Uitslagen van bacteriologisch onderzoek met een gevoeligheidsbepaling

Terug naar behandelen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.