Pseudomonas aeruginosa (PSA)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Kenmerken

De omgevingskiem

Pseudomonas aeruginosa

(PSA) leeft in grond, water en mest. De kiem houdt van vocht en overleeft gemakkelijk onder onhygiënische situaties, zoals bij een slechte reiniging van melkgerei of een onvoldoende hoge temperatuur van reinigingswater. Verontreinigde tepeldoekjes bij het schoonspuiten van de melkstal zijn in het verleden een beruchte bron van PSA geweest. Ook het inbrengen van uierinjectoren of teat sealers die nat of niet schoon zijn kunnen een infectiebron vormen.

PSA kan een zeer heftige, dodelijke mastitis veroorzaken, die niet reageert op behandeling met antibiotica. PSA kan zich ook manifesteren als een chronische recidiverende mastitis of subklinische mastitis.

Aanpak

Het is belangrijk de bron van infectie op te sporen (waterbakken, lekke kranen, knikken in leidingen waar water blijft staan). Behandeling met antibiotica is in de praktijk weinig succesvol en er bestaat veel resistentie voor antibiotica. Besmette dieren kunnen ontdekt worden via een tweevoudig koppelonderzoek met tussentijd van zeven tot veertien dagen. Besmette dieren moeten vervolgens afgevoerd worden. Daarnaast moet de hygiëne in de stal en de melkput verbeterd worden. Het is moeilijk, maar van groot belang om de kiem uit al het melkgerei, waterslangen, handsproeiers et cetera te elimineren. Uiteraard moet ook het spoelwater van de melkmachine de juiste temperatuur hebben.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.