Subklinische mastitis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een subklinische mastitis is een ontsteking van de uier zonder zichtbare verschijnselen (geen zichtbare afwijkingen aan melk of uier, geen ziekteverschijnselen). Veel gevallen van subklinische mastitis kunnen overgaan in een chronische (langdurig aanwezige) subklinische infectie. Een subklinische mastitis wordt gekenmerkt door een verhoogd celgetal (hoger dan 200.000 cellen per milliliter) en de aanwezigheid van een mastitisverwekker in het aangetaste kwartier.

Subklinische mastitis wordt onder andere vastgesteld aan de hand van het (sterk) verhoogde celgetal. De verhoging wordt veroorzaakt door de ontstekingsreactie. Vanuit het lichaam worden continu ontstekingscellen (witte bloedcellen) naar het ontstoken uierweefsel en de melk gestuurd.

Er zijn ook nog andere testen om een subklinische mastitis aan te tonen, zoals de geleidbaarheid van de melk. Bij bacteriologisch onderzoek op de melk toon je echt de verwekker aan. Dit lukt helaas niet in alle gevallen, omdat soms heel weinig bacteriën aanwezig zijn, of de bacterie zich heeft ingekapseld in het weefsel (bijvoorbeeld Staph. aureus).

Door symptomen te combineren (celgetal, verloop van celgetal, geleidbaarheid en bacteriologisch onderzoek) is met behoorlijke zekerheid aan te geven welke kwartieren subklinisch geïnfecteerd zijn.

Het merendeel van de uierontstekingen heeft een subklinisch verloop. Een subklinische mastitis kan als zodanig ontstaan, maar kan ook voortkomen uit een niet (bacteriologisch) genezen klinische mastitis. Andersom is het ook mogelijk dat een subklinische mastitis tijdens een opflikkering van de ontsteking weer klinisch wordt.

Bepaalde mastitisverwekkers komen vooral subklinisch voor en leiden zelden tot klinische mastitis.

Lees meer over:

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.