Leptospirose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Leptospirose

Verschillende Leptospira-soorten kunnen leptospirose veroorzaken bij mens en dier. De ziekte van Weil, modder- en melkerskoorts zijn bekende voorbeelden daarvan. De veroorzaker van melkerskoorts is Leptospira Hardjo (heet voluit Leptospira interrogans serovar Hardjo). Deze bacterie veroorzaakt abortus en mastitis (uierontsteking) bij runderen. Bij schapen en geiten kunnen dezelfde problemen optreden hoewel zij minder gevoelig zijn dan runderen. Bij runderen is de ziekte inmiddels bijna helemaal uit Nederland verdwenen. Hoewel in ons land serologisch positieve schapen zijn gevonden, hebben we deze verwekker nooit als oorzaak van abortus bij het schaap gevonden. In andere landen is dat wel het geval. 

Leptospira Hardjo kan bij de mens melkerskoorts veroorzaken; melkveehouders doen de infectie namelijk vaak op tijdens het melken. Het klinisch beeld hiervan loopt uiteen van een milde griep tot een ernstig griepachtig beeld met onder andere hoge koorts, spier-, buik- en hoofdpijn en min of meer ernstige lever- en nierfunctiestoornissen. De herstelperiode kan enkele maanden tot meer dan een jaar duren.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.