Clostridium difficile

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Clostridium difficile

Clostridium difficile is de belangrijkste oorzaak van antibiotica-geassocieerde diarree; de bacterie grijpt zijn kans als het evenwicht in de darmflora verstoord is door behandeling met antibiotica. Meestal lopen mensen een infectie op in het ziekenhuis. De gevormde sporen van de bacterie zijn erg goed bestand tegen hitte, chemische stoffen en uitdroging, waardoor de bacterie lang in de omgeving kan overleven en zich kan verspreiden.

De laatste jaren is niet alleen het aantal patiënten gestegen, maar ook de ernst van de symptomen en eventuele complicaties van de ziekte. Er zijn veel verschillende typen die meer of minder pathogeen zijn; type 027 is bijvoorbeeld sterk in opkomst. Vrij recent is een nieuw type (078) verschenen in Nederland en andere Europese landen. In tegenstelling tot type 027 wordt dit type 078 relatief vaak buiten het ziekenhuis opgelopen. Het is bovendien veruit het meest voorkomende type in vee, zoals varkens en koeien. Dit suggereert een mogelijke overdracht van dieren naar mensen.

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.