Giardia

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Giardia

Bij de jongste kalveren (tot circa 2 weken) zijn E coli, rota- en coronavirus en cryptosporidiose de belangrijkste veroorzakers van diarree. Bij een kalf vanaf een maand oud met diarree denkt men  al snel aan de mogelijkheid dat coccidiose een rol speelt. Cryptosporidiose kan hier ook nog spelen, maar ook giardia kan de boosdoener zijn. Giardia wordt het meest gezien bij kalveren op een leeftijd van circa 1 tot 3 maanden.

Cyclus
De parasiet giardia kent een zogenaamde directe levenscyclus. Een kalf neemt cysten (de inactieve vorm) van giardia op vanuit de omgeving.  In de darm van het kalf ontwikkelen zich hieruit de actieve  giardia-parasieten die de darm beschadigen en zo zorgen voor diarree. Er worden in de darm opnieuw infectieuze cysten gevormd die weer worden uitgescheiden in de mest en opnieuw het voer kunnen besmetten.

Direct naar:

Verschijnselen van Giardia

​Een infectie met giardia leidt tot beschadiging van de dunne darm en verminderde opname van voedingsstoffen en water. Het typische beeld van giardia is chronische diarree met tussenpozen, het kalf heeft minder eetlust, een doffe vacht en er treedt groeivertraging op.

Diagnose van Giardia

​Giardia kan worden vastgesteld door middel van mestonderzoek.


De uitscheiding van cysten via de mest kan met tussenpozen plaatsvinden. Bij een klinisch ziek dier is de kans groot dat er wel cysten worden gevonden, maar als er geen cysten zijn gevonden  kan het zinvol zijn om meerdere dagen op rij mest van hetzelfde dier te laten onderzoeken of meerdere dieren te bemonsteren die samen gehuisvest zijn. Mestonderzoek kan individueel of gepoold (mest van 5 dieren) plaatsvinden. Overleg met uw dierenarts wat in uw situatie gewenst is.


Behandeling van Giardia

​Er zijn geen middelen geregistreerd tegen giardia. Via de cascade regeling is in overleg met uw eigen dierenarts een behandeling te kiezen.

Preventie van Giardia

​Aangezien de cysten vrij resistent zijn in de omgeving is naast behandeling van aangetaste dieren het reinigen en desinfecteren van de omgeving ook een belangrijke stap in de aanpak. Desinfectie met ammoniakhoudende producten is een goede keuze.Verder is een goede algemene weerstand van het kalf een goede basis waardoor dieren minder vatbaar zijn voor infecties. Daarom zijn de algemene adviezen rondom de eerste weken van het kalf hier ook zinvol: een goede biestvoorziening, twee weken individueel huisvesten in een schone omgeving, een warm ligbed, voldoende kunstmelk en er moet op tijd gestart worden met bijvoeren van krachtvoer en water. Werk bij voorkeur van jong naar oud en verzorg zieke dieren als laatste.


Terug naar het begin van dit artikel

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.