Bloedmijt komt vaak niet alleen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Bloedmijt komt vaak niet alleen

Dat de bloedmijt (Dermanyssus gallinae, ook wel 'bloedluis' genoemd) veel voorkomt en op zichzelf veel directe schade kan veroorzaken, is een bekend gegeven. Minder bekend is dat de bloedmijt andere ziektekiemen kan herbergen en kan overdragen van de ene kip naar de andere. Bekende ziektekiemen die geïsoleerd zijn uit de bloedmijt, zijn bijvoorbeeld het NCD-virus, de vlekziektebacterie en Salmonella Gallinarum. Praktisch gezien betekent dit dat op een bedrijf met een Salmonella Gallinarum-besmet koppel, de eventueel ook aanwezige bloedmijten ervoor kunnen zorgen dat de besmetting de leegstandsperiode overleeft en overgebracht wordt op het nieuwe koppel hennen. Reden te meer om te blijven zoeken naar een efficiënte aanpak van de bloedmijt.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.