Campylobacteriose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Campylobacteriose

Verschillende Campylobacter-soorten kunnen een infectie bij mens en dier veroorzaken. Vooral Campylobacter jejuni en Campylobacter fetus kunnen bij kleine herkauwers abortus veroorzaken. Bij een campylobacterbesmetting kan het percentage aborterende dieren vrij hoog liggen. Ook de sterfte van normaal geboren lammeren kan erg hoog zijn. Opvallend is vaak dat binnen een bedrijf het ene koppel veel problemen kan hebben en een apart daarvan gehouden koppel helemaal niet. Hoewel de verwekker bij sommige schapen tot een volgend lammerseizoen in de galblaas of de darm aanwezig kan blijven en ook wordt uitgescheiden, komen niet vaak twee jaar achtereen problemen op hetzelfde bedrijf voor. Campylobacter jejuni kan bij lammeren diarree veroorzaken.

Een aantal verschillende Campylobacter-soorten kan ziekte bij de mens veroorzaken en Campylobacter jejuni en Campylobacter coli komen daarvan het meest voor. Klachten beginnen vaak met buikpijn en diarree. Ook griepachtige verschijnselen met moeheid, koorts, hoofd- en spierpijn zijn mogelijk. De meest voorkomende oorzaak is het eten van onvoldoende verhit vlees; ook niet-gepasteuriseerde melk en contact met besmette dieren kan tot een infectie bij mensen leiden. 

NB Een toegenomen aantal abortusgevallen bij kleine herkauwers is meldingsplichtig (www.NVWA.nl

Kijk hier voor meer informatie over zoönosen

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.