Melkmachine en melktechniek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Een optimaal werkende melkmachine en melktechniek zijn belangrijke onderdelen in het voorkomen van uiergezondheidsproblemen. Onderzoekers geven aan dat ongeveer de helft van het aantal klinische mastitisgevallen tijdens het melken ontstaat. Het

UGA-team

kan u op verschillende onderdelen ondersteunen om de bedrijfsvoering te optimaliseren. De

natte meting

is een onderdeel die verder ingaat op de melkmachine en melktechniek. Daarnaast worden ook andere risicofactoren in beeld gebracht zoals voeding, huisvesting en de droogstand.

Hiernaast vindt u diverse praktische hulpmiddelen die u met dit onderwerp verder op weg helpen.

Hoe melkt u op uw bedrijf?

Melken is een onderdeel van uw dagelijkse werkzaamheden, het is een routineklus geworden. U denkt er waarschijnlijk niet eens meer bij na, maar hoe wordt er nu bij u op het bedrijf gemolken? Melkt u dagelijks alleen of zijn er meerdere mensen die uw koeien melken?

Lees meer

Melktechniek

De voorbehandeling begint in de stal. De hygiënescorekaart geeft een goede indicatie van de stalhygiëne. Wanneer veel omgevingsgebonden mastitisverwekkers in de koe- of tankmelk zitten, is dat een signaal richting de hygiëne van de koeien. De kwaliteitskenmerken reinheid en boterzuur zijn ook goede indicatoren van de stalhygiëne.

Lees meer

Automatische melksystemen (AMS)

Vaker melken betekent regelmatiger melken, meer melk en een betere uiergezondheid. Voor de gehele koppel is een goed streven om per koe gemiddeld meer dan 2,5 keer te melken per 24 uur. De optimale melkfrequentie per koe is afhankelijk van de melkproductie. In het begin van de lactatie krijgen de koeien ruim de mogelijkheid de robot te bezoeken zodat ze de piekproductie goed kunnen halen. Daarna wordt het minimale melkinterval ingesteld op basis van de verwachte melkproductie van minimaal 8 tot 14 kilogram melk per keer.

lees meer

Aandachtspunten bij problemen in de melkstal

Het melken verloopt niet altijd optimaal. In het volgende overzicht is voor verschillende klachten aangegeven wat de belangrijkste aandachtspunten zijn. Met een natte meting kunnen de oorzaken worden opgespoord.

lees meer

Terug naar uiergezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.