Dippen of sprayen na het melken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

De spenen dippen of sprayen na het melken is een effectieve manier om de uier te beschermen tegen ziektekiemen. Het dip- of spraymiddel desinfecteert de speenhuid, waardoor de kans dat ziektekiemen de speen binnendringen met 50% af kan nemen. Daarnaast dragen de middelen bij aan een goede conditie van de speenhuid en helpen wondjes genezen. 

Handmatig dippen resulteert in 33 % minder gebruik van het middel in vergelijking met sprayen. Dippen is nauwkeuriger met een beter resultaat indien secuur toegepast, maar wel arbeidsintensiever.

Het is belangrijk het juiste middel te kiezen. We onderscheiden contactmiddelen en barrièredipmiddelen. Een contactmiddel is vooral geschikt om besmetting met koegebonden bacteriën (vaak het geval bij verhoogd celgetal) tegen te gaan. Zijn het vooral omgevingsbacteriën (meestal geen verhoogd celgetal) die problemen veroorzaken, dan is een barrièredip het meest geschikt. Aan de hand van de uitslag van Mastitis Tankmelk is na te gaan welke (groepen) bacteriën een rol spelen. Zo kiest u de best passende strategie voor uw koeien.

Er zijn ontwikkelingen in barrièremiddelen die ook op de robotbedrijven toegepast kunnen worden. Tot voor kort was dit niet mogelijk omdat barrièredipmiddelen te stroperig waren om te sprayen.

Meer over uiergezondheid

Meer over melken

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.