Brucella Suis is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnsziekte voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten (0800-0488). Bij afhandeling van verdenkingen en bij de bestrijding zijn de NVWA draaiboeken uitgangspunt en zijn de dan geldende regelgeving en de instructie van NVWA leidend.
Direct naar:
Verschijnselen
Besmette zeugen kunnen gaan verwerpen en bij beren kunnen infecties ontstaan aan de testikels, met als gevolg dat beide geslachten onvruchtbaar kunnen worden.
Oorzaak
Brucellose wordt veroorzaakt door de bacterie Brucella suis.
Brucella suis wordt vooral overgedragen via geslachtelijk verkeer. Een dier dat aborteert als gevolg van Brucella suis, scheidt grote hoeveelheden bacteriën uit, waarmee andere dieren kunnen worden besmet. Wilde hazen kunnen de besmetting overbrengen.
Schade
Een brucellose-uitbraak kan forse schade veroorzaken door onvruchtbaarheid. Momenteel komt brucellose niet voor in Nederland. Wanneer er een uitbraak is, worden alle besmette en van besmetting verdachte dieren geruimd.
Gevolgen voor de mens
Brucellose is een zogenaamde zoönose, een dierziekte die ook bij mensen ziekteproblemen kan veroorzaken, met griepachtige verschijnselen, abortus en lymfklierontsteking.
Terug naar het begin van dit artikel
Door middel van sectie en bloedonderzoek kan de diagnose worden gesteld. Bij bloedonderzoek kunnen kruisreacties optreden met andere bacteriën.
In Nederland is het niet verplicht om Brucellose-onderzoek bij export uit te voeren. Bij KI-beren is het testen op Brucellose bij varkens wel verplicht.
Brucellose bij varkens, veroorzaakt door de bacterie Brucella suis, wordt vooral overgedragen via geslachtelijk verkeer. In het verleden werd Brucellose verspreid door dekberen die van het ene naar het andere zeugenbedrijf werden gebracht. Vandaar dat KI-beren nog steeds verplicht worden onderzocht op Brucellose.
KI-beren worden onderzocht op antistoffen tegen Brucellose.
In geval van een uitbraak of een verdenking op een varkensbedrijf zijn de NVWA draaiboeken uitgangspunt en zijn de dan geldende regelgeving en de instructie van NVWA leidend.
Terug naar het begin van dit artikel
Op het laboratorium van GD kan door bloedonderzoek vastgesteld worden of varkens antistoffen tegen Brucellose hebben.
Bloedmonsters worden genomen:
- voordat de beer op een quarantainestal van een KI-station wordt aangevoerd
- tijdens het verblijf in de quarantainestal
- jaarlijks ter controle van beren die op KI-stations aanwezig zijn en bij beren die worden afgevoerd van het station
Aangifteplicht
Brucella Suis is een meldingsplichtige ziekte ingevolge artikel 15 van de Gezondheids- en Welzijnsziekte voor Dieren. Elke klinische verdenking moet worden gemeld bij de NVWA via het Centraal meldpunt Dierziekten (0800-0488).
Bij afhandeling van verdenkingen en bij de bestrijding zijn de NVWA draaiboeken uitgangspunt en zijn de dan geldende regelgeving en de instructie van NVWA leidend. In geval van een verdenking op Brucellose op een varkensbedrijf, bezoekt een specialisten team het bedrijf. Dat team bestaat uit de eigen dierenarts van het bedrijf en dierenartsen van de NVWA en de GD.
Meer informatie over wet- en regelgeving kan worden gezocht op de website van het ministerie van EZ of de website van de Europese unie.
Terug naar het begin van dit artikel