Coliformen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Coliformen zijn omgevingsbacteriën die in de directe omgeving van de koe voorkomen: ligbed, strooisel, mest en drinkwater. Besmetting van de spenen met een omgevingsbacterie gebeurt in de stal. Mastitis Tankmelk geeft u onder andere informatie over het aantal coliformen in de tankmelk (zie figuur). Zo kunt u de aanwezigheid van deze kiemen in de tijd volgen. De rode normlijn geeft aan wanneer direct actie gewenst is. Bij coliformen is dit 50 kve (kolonievormende eenheden)/ ml. Dit zegt iets over de uierhygiëne. Hoe schoner de koeien zijn, hoe lager de hoeveelheid coliformen in de tankmelk. Minder bacteriën betekent een lagere infectiedruk rondom de spenen en daarmee een kleinere kans op mastitis. Hygiënisch werken tijdens de voorbehandeling verkleint het risico dat de bacteriën vanaf de speenhuid in de tankmelk komen.

coliformen

Tips om coliformen aan te pakken 

 • Een goede boxhygiëne en hygiëne tijdens het melken voorkomt een verhoogd coliformengetal in de tank. 
 • Het functioneren van de reiniging en de koeling van de melkinstallatie. Een verhoging van het aantal coliformen kan een teken zijn van een minder goede reiniging of koeling. 

Klebsiella behoort ook tot de groep van de coliformen. Deze verwekker veroorzaakt ernstige klinische mastitis en zelfs sterfte. Klebsiella kan voorkomen in zaagsel maar ook in bijvoorbeeld dikke fractie mest.  De meest effectieve manier om van klebsiella af te komen, is door het besmette strooisel en de besmette koeien af te voeren.

Terug naar specifieke mastitisverwekkers

Terug naar behandelen

 

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

 • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
 • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.