Aanvullende behandelingen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Aanvullende behandelingen kunnen bestaan uit het veelvuldig leegmelken van een aangetast kwartier, het afspuiten met koud water en een goede opvang en huisvesting van de zieke koe. Schakel bijtijds uw dierenarts in als u het niet vertrouwt of enige vorm van twijfel hebt. Het toedienen van grote hoeveelheden vloeistof in de pens (drenchen) of via een infuus, rechtstreeks in het bloed is soms noodzakelijk en kan levensreddend zijn.

In overleg met de dierenarts (of volgens het behandelplan) kan een aanvullende behandeling worden ingesteld. Dit kan met onder andere antibiotica of ontstekingsremmers/pijnstillers.

Op de juiste wijze injecties toedienen.

Om inspuitbare middelen effectief te laten zijn is een correcte toediening zeer belangrijk. Vergeet niet om voor de behandeling de koe eerst duidelijk te markeren. De plek van toediening is van belang, de injectiespuit dient schoon te zijn en er hoort steeds een nieuwe naald gebruikt te worden. Dien het middel  toe zoals het op de bijsluiter staat aangegeven. Dat kan in de spieren (intramusculair) zijn of onder de huid (subcutaan). Noteer zorgvuldig en direct de diergegevens, de toegediende middelen en de wachttijden in uw diergezondheidsadministratie.

Klik hier door voor de injectie-instructiekaart

Inspuitbaar antibioticum

Bij de keuze van een antibioticum dat ingespoten wordt in de spieren of onder de huid is het belangrijk dat het middel werkelijk doordringt in de uier. Niet elk antibioticum doet dat. Het is belangrijk dat een ingespoten antibioticum een juiste combinatie vormt met het antibioticum dat via een uierinjector is toegediend. Bepaalde middelen kunnen elkaar versterken, andere middelen werken elkaar juist tegen. Wees erop attent dat wachttijden voor melk of vlees sterk kunnen veranderen bij combinaties van middelen. 

Het is belangrijk om samen met uw dierenarts een bedrijfsbehandelplan opgesteld te hebben en dat regelmatig te evalueren. Dat vormt een richtlijn voor een juiste behandeling. Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts.

Ontstekingsremmers

Bij klinische mastitis met heftige verschijnselen als koorts, zwelling en pijn kan het direct behandelen met een koortsremmer of pijnstiller (naast antibiotica) veel weefselschade en pijn voorkomen.

Hierdoor blijft de voeropname, belangrijk voor een voorspoedig herstel, beter op peil. In het bedrijfsbehandelplan wordt aangegeven over welke middelen dit gaat en wanneer en hoe ze het beste kunnen worden ingezet.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.