- Home
- Klantverhaal
- Rundvee
Klantverhalen
Verhalen uit de praktijk van rundveehouders


Uiergezondheid is een belangrijk thema voor Arie-Nijs: “Als je een koe hebt met uiergezondheids- problemen, kan zo’n besmetting zo je koppel in gaan.” Hij besteedt veel aandacht aan hygiëne van de uiers en de ligboxen. De ligboxen zijn gevuld met vaste mestfractie.
Lees verder

Melkveehouder Sjoerd van der Helm en klauwenspecialist John Boonstra vinden de toegenomen aandacht voor gezonde klauwen belangrijk. "Een koe met klauwproblemen loopt minder goed, ligt meer, eet en drinkt slecht, vermagert en de conditie gaat achteruit."
Lees verder

Op het melkveebedrijf van de familie Koning waren veel klauwproblemen, GD-dierenarts Menno Holzhauer werd ingeschakeld. “Er waren koeien met teenpuntnecrose, wandzweren en zoolzweren." Met een dagelijkse productie van ruim dertig liter per koe is het werkplezier inmiddels terug.
Lees verder

Een goed rendement en een hoge diergezondheid. Daar werken melkveehouders Gerwin en Irene Beukeveld hard aan. Sinds enkele jaren kruisen ze hun beste Holsteinkoeien in met Fleckvieh. "Fleckvieh-koeien zijn zelfredzaam, rustig, leuk en een tikkeltje eigenwijs. Dat past goed bij ons."
Lees verder

Door thematisch te werken, blijven ze bij Erve Mentink continu bezig met het optimaliseren van de diergezondheid. Els is een echt buitenmens en houdt van het werken met vee. "We vragen ons bij alles af, wat past bij ons bedrijf en bij onze situatie? Hoe kan het anders, beter?"
Lees verder

Ik plan terugkomende afspraken in bij elk bedrijf in onze praktijk en kijk in VeeOnline of er nog onderzoeken openstaan. Die zet ik dan in de digitale agenda van de dierenarts.”
Lees verder

Bas Bassa merkt dat er iets aan de hand is wanneer hij door de stal loopt. Waren er voorheen geen klauwproblemen, nu neemt hij zichtbare verschijnselen waar. Is het een enkel geval of is er meer aan de hand? “Het is belangrijk om bij twijfel te meten. Ervaar ik het, of is het echt zo?”
Lees verder

"Als je geen cijfers kent, weet je niet waar je staat". Op een verhoging van de aanwezige coliformen afgelopen zomer werd meteen actie ondernomen. "Door kalk in de boxen te strooien en nog meer op uierhygiëne in te zetten, zagen we de cijfers weer zakken."
Lees verder

Een diergezondheidsprobleem oplossen, is vaak een kwestie van de lange adem. Veel koeien hadden last van tussenklauwontsteking, met afvoer en melkverlies tot gevolg. Diverse adviseurs werden erbij gehaald. “Zo kregen we goed advies en konden aan de slag om het op te lossen.”
Lees verder

Goede klauwgezondheid is belangrijk en klauwverzorging speelt daarbij een grote rol. “Kreupele koeien bekappen we meteen. Als je te lang wacht, worden de problemen alleen maar groter. Een koe kan niet meer naar het voerhek of de robot lopen en de drogestofopname daalt."
Lees verder

Het water in de waterbakken was smerig. Uit een watermonster bleek dat er heel veel kiemen in het water zaten. “De voeropname was laag. Ik had het idee dat de weerstand niet helemaal goed was, dat was het grootste probleem. En dan ga je zoeken. Waar zit het en wat is de oplossing?”
Lees verder

Data zijn steeds belangrijker voor het voeren van goed bedrijfsmanagement. “Een probleem uit zich vaak pas laat, dan gaat er al langer iets mis. Dat willen we voorkomen, vandaar dat wij onder andere grond- en kuilmonsters en tankmelkonderzoek laten uitvoeren op spoorelementen en mineralen."
Lees verder

Inzicht is belangrijk en meten is weten, want wat neemt een koe daadwerkelijk op? “Hoe is het gesteld met de mineralenbalans en moet je bijsturen of is het in orde? Anders bestel je maar wat mineralen om te geven, zonder dat je inzicht hebt in wat je geeft en wat het oplevert.”
Lees verder

Problemen met de waterdruk zorgden ervoor dat vooral met warm weer de waterbakken vaak leeg waren. Samen met het onderhoudsbedrijf is gekeken hoe dit kon worden opgelost. “Volgens hen waren de leidingen te dun en smerig. Wat konden we doen om meer druk te krijgen?”
Lees verder

In de waterbakken ontstond al vrij vlot na het schoonmaken weer slijm. Aangekochte koeien dronken de eerste dagen niet en de koeien namen te weinig water op. “Ik heb er nooit bij stilgestaan dat het water niet goed kon zijn. In het verleden heb ik het belang van water onderschat.”
Lees verder

De rundveestapel van de familie Kleijne Snuverink kampte twee jaar geleden met klauwproblemen. Samen met hun dierenarts gingen ze aan de slag, wat was hun aanpak? "Toen de problemen nog niet minder werden, was het advies om melkonderzoek op biotine, zink en mangaan te laten doen."
Lees verder

Ik gebruik VeeOnline vooral om de planning voor veehouders en dierenartsen up-to-date te houden. Bij voorkeur combineren we de monstername met andere afspraken.
Lees verder