diergezondheid volgens Trea Doornenbal

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

diergezondheid volgens Trea Doornenbal

Trea Doornenbal en haar man Harry hebben een melkveebedrijf in het Friese Appelscha. Het bedrijf telt 350 dieren, waaronder zo’n honderd stuks jongvee. Ze besteden veel aandacht aan diergezondheid.

 

“Je wilt er bovenop zitten, want gezonde koeien zijn belangrijk voor dierenwelzijn en voor je bedrijfsvoering.”

 

Trea DoornenbalTrea en Harry zijn de vijfde generatie en de opvolging staat al klaar, hun tweeling wil het bedrijf op den duur overnemen. “Je maakt met elkaar keuzes voor de toekomst, zoals het doorvoeren van verbeteringen in de stal. We hebben recent de afkalfstal vergroot en gezorgd dat de oudere koeien in een ruime strobox liggen, zodat ze meer bewegingsruimte hebben en goed kunnen liggen. Je wilt koeien langer aanhouden. Een zieke koe wil je vermijden, je hebt er veel zorgen van. Het zijn je dieren en daar wil je goed voor zijn. Daarnaast is het ­financieel ook vervelend ook als er zieke koeien zijn.”

Vinger aan de pols

Inzicht is belangrijk, geeft Trea aan. “We zitten er echt dicht op en bekijken alle koeien dagelijks. Zien we een koe die kreupel is? Dan bekappen we binnen 24 uur. Dat doen mijn man en zoon zelf. We hebben gelukkig nog nooit te maken gehad met erge klauwproblemen. Daarnaast maken we al een aantal jaren gebruik van de Mineralencheck. Dan weet je wat een koe daadwerkelijk opneemt. Hoe is het gesteld met de mineralenbalans? Anders bestel je maar wat mineralen om te geven, zonder dat je inzicht hebt in wat je geeft en wat het oplevert.

We hadden een keer een uitslag waaruit bleek dat biotine te laag was. Dat merk je niet zichtbaar aan een koe en op deze manier kwamen we er toch achter en konden we bijvoeren. Samen met de voerleverancier hebben we bijgestuurd en het mineralenmengsel aangepast.”

Biodiversiteit

Trea werkt binnen haar gemeente samen aan biodiversiteit. “Voor elke veehouder zijn er andere dingen die kunnen werken. Je hebt vaak wel randen van percelen of ruimtes om het bedrijf waar geen gewassen staan. Zo hebben wij inheemse struiken en planten teruggeplaatst en bloemen ingezaaid. Ook vogel- en insectenhuisjes, een meidoornhaag en slootkantenbeheer kunnen helpen bij het verbeteren van biodiversiteit. Zo draag je veel bij, zonder dat het je bedrijfsvoering aantast. Je helpt dan ook nog de natuur, hoe mooi is dat.”

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.