Klantverhalen
Zo werken zij aan diergezondheid
Nieuwsgierig hoe anderen werken aan het optimaliseren van de diergezondheid? Lees dan snel verder en haal inspiratie uit onze mooie klantverhalen over voeding, water, bedrijfsmanagement en veel meer. 'Gewone' verhalen uit de praktijk, waarin wij samen met klanten werken aan het verbeteren van de diergezondheid. Met kennis, producten, innovatie, enthousiasme en passie. En vooral samen.
De rundveestapel van de familie Kleijne Snuverink kampte twee jaar geleden met klauwproblemen. Samen met hun dierenarts gingen ze aan de slag, wat was hun aanpak? "Toen de problemen nog niet minder werden, was het advies om melkonderzoek op biotine, zink en mangaan te laten doen."
Lees verder
Door thematisch te werken, blijven ze bij Erve Mentink continu bezig met het optimaliseren van de diergezondheid. Els is een echt buitenmens en houdt van het werken met vee. "We vragen ons bij alles af, wat past bij ons bedrijf en bij onze situatie? Hoe kan het anders, beter?"
Lees verder
Schapenhouder Wim Buitendijk heeft 120 fokschapen rondlopen én acht vleeskoeien. De focus ligt op zijn fokschapen en daar doet hij veel voor. Dan zijn er ineens problemen, die hij wil oplossen. “Aan het einde van de dag wist ik het al. Het was acute leverbotziekte.”
Lees verder
Weten hoe het is gesteld met de waterkwaliteit is belangrijk. Water kan namelijk schoon lijken, maar toch verontreinigd zijn. Stalhouder Emile Tacken: “Het feit dat het water dus niet geschikt bleek voor paarden zette me wel even aan het denken. Ik wilde hier dan ook iets aan doen."
Lees verder
De dieren zijn een stuk bewerkelijker dan ‘gewoon’ pluimvee en hebben de neiging om het gras snel te vertrappen. “Kalkoenen zijn heel ziektegevoelig voor darmziekten en luchtwegaandoeningen. Daar komt ook nog het gevaar van blackhead bij, waar we al eens mee te maken hadden.”
Lees verder
Er is steeds meer aandacht voor de lammerperiode in de geitenhouderij. Terecht, vinden melkgeitenhouders Harm en Ankie van der Veen-Meijer. Ze houden in de hectische aflamperiode hun hoofd koel. “Als de opfok hapert, kom je dat vroeg of laat weer tegen.”
Lees verder
Strenge hygiënenormen horen bij diergezondheid, hoewel je niet alles kunt voorkomen. “We hebben vroeger een besmetting met mycoplasma doorgemaakt. Daardoor hebben we angst gekregen voor ziektes. Angst is geen goede raadgever, maar maakt je wel extra voorzichtig en dat is goed.”
Lees verder
"Als je geen cijfers kent, weet je niet waar je staat". Op een verhoging van de aanwezige coliformen afgelopen zomer werd meteen actie ondernomen. "Door kalk in de boxen te strooien en nog meer op uierhygiëne in te zetten, zagen we de cijfers weer zakken."
Lees verder
Een hoge gezondheidsstatus is belangrijk en zorgt ervoor dat er topkwaliteit kan worden geleverd. “Door hygiënisch te werken, te zorgen dat er zo min mogelijk insleep van buiten is en de stallen goed te reinigen leggen we de basis voor gezonde vleeskuikens. Al heb je niet alles in de hand.”
Lees verder
Lees andere mooie praktijkverhalen over voeding, water, bedrijfsmanagement en meer!