Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Schapenhouder Wim Buitendijk

Een waterrijk gebied met rondgrazende schapen: het blijft een idyllisch plaatje. Schapenhouder Wim Buitendijk woont in Piershil, gemeente Hoeksche Waard, waar zijn 120 fokschapen rondlopen én acht vleeskoeien. “Een oude hobby van mijn vader.” De focus ligt op zijn fokschapen, en daar doet hij veel voor.

 

 “Je zou dan nergens meer last van moeten hebben, tenzij er sprake is van resistentie.” 

 

Het was dus een behoorlijk schok toen hij opeens drie of vier dode schapen aantrof op zijn land.Wim Buitendijk “De dierenarts zei dat het beter was om er één van op te sturen. Dus toen hebben we gebeld en zijn ze het dier komen halen.” Door middel van pathologisch onderzoek is het dier vervolgens onderzocht. Onderdeel daarvan is sectie, maar denk ook aan microscopisch onderzoek, bacteriekweken en PCR-testen.

Leverbot komt als verrassing

Lang duurde het niet voordat de uitslag er was: “Aan het einde van de dag wist ik het al. Het was acute leverbotziekte.” Een enorme verrassing voor Wim, want hij had de dieren twee maanden daarvoor nog allemaal ontwormd met triclabendazol. “Je zou dan nergens meer last van moeten hebben, tenzij er sprake is van resistentie.” Met de dierenarts van GD overlegde hij wat hij het beste kon doen. Een behandeling met closantel was het advies. Om vervolgens drie weken later therapiecontrole uit te voeren (mestonderzoek).

Leverbotslak en vocht

Een vochtige omgeving is ideaal voor de leverbotslak, de tusssengastheer van de leverbot. Die leven vooral in bodems die het hele jaar door vochtig zijn, zoals greppels, vertrapte slootkanten en kwelplaatsen achter dijken. Hoog waterpeil Het gebied waarin Wim woont, staat erom bekend dat er vaker leverbot voorkomt, vanwege het verhoogde waterpeil. Al wordt de leverbot in het hele land aangetroffen. Toch let Wim erop dat het land niet te vochtig is. “Het water kan hier goed weg.cMaar het is natuurlijk wel een nat jaar geweest.”

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.