Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Stalhouder Emile Tacken

Water kan schoon lijken, maar toch verontreinigd zijn en leiden tot diergezondheidsproblemen. Stalhouder Emile Tacken wilde weten hoe het stond met de waterkwaliteit in zijn stal en of hij deze kon verbeteren. Hij liet wateronderzoek uitvoeren. Samen met Toine van Erp van GD en zijn dierenarts Maarten van Dijck ging hij aan de slag. “Meten is weten, dat mag in onze tak van sport nog wel wat meer aandacht krijgen.”

Bij Stal Tacken is alles gericht op de spring- en wedstrijdsport. De dertig paarden op stal krijgen de verzorging die ze verdienen. “We willen in de sport zo goed mogelijk presteren, als stalhouder wil ik dat ook. We houden de paarden goed in de gaten, stemmen het ruwvoer nauwkeurig af met onze leverancier en zorgen dat het ze aan niets ontbreekt.”

Met dit in zijn achterhoofd besloot Emile het water eens te laten onderzoeken. “Ik heb eens een keer een diepe put laten slaan en het water getest. Hier kwamen toen geen bijzonderheden uit. Vorig jaar zag ik tijdens het sproeien af en toe wat roest bij de sproeiers. Daarom heb ik nogmaals wateronderzoek aangevraagd.” Zijn dierenarts Maarten van Dijck hecht ook waarde aan het doen van wateronderzoek. “Vooral bij bronwater, de omstandigheden verschillen per jaar. Zoals de schommeling van de grondwaterstand, of nu met de overstromingen kunnen allerlei zaken in het grondwater terecht gekomen zijn. Weten wat je dieren drinken is belangrijk.”

Verhoogd ijzergehalte en ammonium

Hoewel er geen problemen waren op het bedrijf bleek uit de uitslag dat het water toch een verhoogd ijzergehalte had: 1,15 milligram per liter waar de norm 0,2 is. Paarden slaan het teveel aan ijzer op in de lever. Wanneer dit jarenlang gebeurt kan het leiden tot leverschade. Maarten: “Er zat ook ammonium in het water, dat kan gerelateerd zijn aan de veenlagen in de bodem.” Toine van Erp houdt zich binnen GD onder meer bezig met water en gaf advies over de uitslag aan Emile. “De uitslag liet geen extreme verhoging zien, maar het was wel te hoog. Paarden drinken niet zoveel water waardoor het aanschaffen van een waterbehandelingssysteem niet snel rendabel is in de paardenhouderij. In dit geval adviseerde ik om over te gaan op leidingwater. Dat is (gegarandeerd) schoon drinkwater.”

'Goed water is niet vanzelfsprekend. Het is belangrijk om te weten wat paard binnenkrijgt'

 

Emile: “Het feit dat het water dus niet geschikt blijkt voor paarden zette me wel even aan het denken. Ik wilde hier iets aan doen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb de leidingen omgezet en ben begonnen met het geven van water uit de waterleiding.” Dat een goede waterkwaliteit een lastige puzzel kan zijn, bleek onlangs. Emile besloot nogmaals wateronderzoek uit te voeren, om te kijken of de kwaliteit was verbeterd. Waar het ijzergehalte sterk was gedaald naar 0,14, bleek het kiemgetal veel te hoog. Toine: “Normaal leidingwater bevat minder dan 0,05 milligram ijzer per liter. Dus hoewel het onder de norm van 0,2 zit is het nog wel aan de hoge kant. Omdat in het verleden ijzerhoudend water door de leidingen is gestroomd, heeft dat ijzerafzetting in het systeem veroorzaakt, wat de licht verhoogde ijzerwaarde in de uitslag veroorzaakt. Het sterk verhoogde kiemgetal kan veroorzaakt zijn door vervuilde leidingen of omdat het monster uit de waterbak is genomen die is vervuild door de paarden. Het advies was nu om de leiding los te koppelen en te controleren of deze schoon is. Bij een sterke vervuiling is het nodig om het systeem professioneel te laten reinigen. De drinkbakken dagelijks schoonmaken is ook belangrijk om goed drinkwater te garanderen.

Kleine aanpassingen maken al verschil

Emile: “Ik raad het iedereen aan om regelmatig een watermonster te nemen en daarbij te testen op geschiktheid. Ook als je net als ik geen problemen hebt. Ik ben een groot voorstander van het principe ‘meten is weten’. Dan is het vervolgens aan jou als houder om te bepalen of je daar ook naar handelt of niet.” Maarten staat hier helemaal achter: “Ik raad altijd eens per jaar een onderzoek van drinkwater aan. Vaak kom je erachter dat het bronwater niet geschikt is voor paarden. Hoe eerder je dit weet, hoe eerder je kunt handelen, hoe beter voor de paarden. Het is verstandig om de waterkwaliteit te checken en vervolgens waar nodig aanpassingen te doen. Het doen van onderzoek kost je niet de hoofdprijs en geeft veel informatie waar je verder mee kunt, ten gunste van de paardengezondheid.”

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.