Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

diergezondheid volgens Els Uijterlinde

Els Uijterlinde is samen met haar man Gerard de vierde generatie sinds 1905 die Erve Mentink voortzet. Het bedrijf telt 196 melkkoeien en vijftig stuks jongvee tot een half jaar. Daarna vertrekt het jongvee naar het bedrijf van haar neef, met wie een Veterinaire Eenheid wordt gevormd. “Ik ben een echt buitenmens, houd van het werken met vee en wil altijd weten hoe iets beter of efficiënter kan. Tussen de dieren ben ik gelukkig.”

 

“We vragen ons bij alles af, wat past bij ons bedrijf en bij onze situatie? Hoe kan het anders, beter?"


Els Uijterlinde

Els werkte eerst bij een diervoederbedrijf. Na een aantal jaren besloot ze dat ze toch het familiebedrijf wilde voortzetten. Haar opgedane kennis zet ze graag in de praktijk in. “Je wilt graag dat de koeien probleemloos oud worden.”

Uier- en klauwgezondheid onder controle

Enkele jaren geleden was Staphylococcus aureus een probleem. “We hebben bacteriologisch onderzoek ingezet bij GD en de koeien zijn behandeld of afgevoerd. Je moet er bovenop zitten. Als je het laat sluimeren dan raken veel andere koeien geïnfecteerd. Ook kenden we Mortellaro-problemen, die nu weer onder controle zijn. Wekelijks een voetbad en we bekappen in de droogstand en bij problemen. Afgelopen voorjaar zagen we wel meer wittelijn-defecten die maar moeizaam genezen. De eerste snede is verregend, ik denk dat het probleem daar zit. Gegevens van Klauwgezondheid Tankmelk geven een mooi inzicht waar klauwproblemen door kunnen komen. Daar kwam gelukkig uit dat de infectiedruk met Mortellaro nu laag is. De mineralentoestand gebruiken we voor het optimaliseren van de voedermineralen”, legt Els uit.

Aan de slag met thema’s

Op het bedrijf werken ze met thema’s om daaraan te werken. “We vragen ons bij alles af, wat past bij ons bedrijf en bij onze situatie? Hoe kan het anders, beter? De koeien lopen op droge zandgrond. Ik denk dat het gebruikmaken van kruidenrijk grasland, met daarin meer mineralen, gezonder is voor de dieren. We merkten op een gegeven moment dat de opstart na afkalven moeizamer ging. We hebben de droge koeien een uitloop met beperkte weidegang aangeboden. Daarna ging de opstart beter.”

Kennis delen

Op Erve Mentink delen ze graag kennis met andere bedrijven. De wetenschap wordt verbonden met de praktijk in verschillende onderzoeksprojecten op het bedrijf. Els: “Als je bedrijf en de manier van werken bij jou past, dan houd je het vol en is het duurzaam. Jij moet er energie van krijgen. Ook binnen de huidige onzekerheid wil ik kansen blijven zoeken door kennis in te zetten. Door met collega’s te praten, kom je erachter hoe zij iets aanpakken. Je weet niet alles en samen kun je veel leren!”

Interesse in een bedrijfsbezoek, voor bijvoorbeeld een studiegroep? Op www.ervementink.nl staat meer informatie.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.