Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

In het noorden van het land, op een prachtige plek in Munnekezijl ligt het melkveebedrijf van de familie Koning. Ze hadden op het bedrijf last van klauwproblemen. Met een dagelijkse productie van ruim dertig liter per koe is het werkplezier inmiddels terug. “Je loopt rustig de stal in, omdat de veestapel er goed bijstaat. Diergezondheid is voor ons erg belangrijk.”

Gezonde klauwen zorgen ervoor dat alles beter gaat, geeft Ary aan. “Er staat geregeld ruim zeshonderd kilo op die klauwen, die moeten dat wel aankunnen.” De klauwen waren eind 2021 een aandachtspunt en GD-dierenarts Menno Holzhauer werd ingeschakeld. Gerad: “Er waren koeien met teenpuntnecrose, wandzweren en zoolzweren. De klauwen waren niet zoals ze moeten zijn.” Menno herkent dit beeld. “De uitslag van Klauwgezondheid Tankmelk gaf aan dat de opname en productie van biotine te laag was. Hoewel ze bijna geen Mortellaro hebben, komt in de uitslag toch naar voren dat er veel Treponema-afweerstoffen zijn. Die verhoging kan ook een gevolg zijn van de chronische wandzweren, waarbij Treponema ook een rol speelt. Op het bedrijf nam met het verdwijnen van de wandzweren, ook de reactie in de tankmelk ten aanzien van Treponema-afweerstoffen af. We hebben samen met de voeradviseur een plan van aanpak gemaakt, voor voeding en voermanagement. Het krachtvoer is naar beneden bijgesteld, want door een betere penswerking lijkt de productie en opname van biotine duidelijk omhoog te zijn gegaan.” De oplossing zat hier dus niet in het toevoegen van extra biotine aan het rantsoen.

Ligboxen met zand

De ligboxen voor de koeien zijn gevuld met zand, ideaal voor de koe geeft Menno aan. “In deze comfortabele boxen gaan de koeien makkelijker en snel liggen. Door een veronderstelde betere drukverdeling onder de zool dan bij een mat of matras, staan ze ook makkelijker weer op. Dit is al met al beter voor de genezing van een zoolzweer of wittelijn-aandoening. De boxen zijn erg droog en mede daardoor is er bijna geen vermeerdering van bacteriën, zoals Treponema of mastitisverwekkers.” Over slijtage van mechanische onderdelen in de stal zijn de veehouders niet ontevreden. Waar dit vaak door anderen genoemd wordt, zeggen zij licht cynisch: “Degenen die er niet mee werken, weten dit het best.”

Doordat vooraan in de box meer zand ligt, heb je een natuurlijke knieboom. De koe gaat dan niet te ver in de box liggen, waardoor hij deze ook minder bevuilt. Gerad vult aan: “We hebben een dichte vloer en de keuze voor zand was voor ons ook vanwege de kosten en het is anorganisch. We krabben de boxen dagelijks uit.”

Aanpassingen in management

Ary: “We hadden last van de schimmel Aspergillus, die de darmwand beschadigt en het immuunsysteem aantast. We hebben toxinebinders gebruikt en op een gegeven moment kwam de verbetering tot stilstand. Op warme dagen vorig jaar hebben we ook nog de hele stal schoongespoten met een hogedrukspuit. Een heel karwei, maar het betaalt zich uit.”

“We bekappen nu zelf en werken toe naar de 100-dagen aanpak. De droge koeien pakken we elke week; de kreupele dagelijks en de chronische gevallen ook vaker. We plaatsen ook elke week een voetbad en registreren alle klauwaandoeningen via Digiklauw. De gevallen met chronische teennecrose redden zich ook goed, we bekappen ze alleen vaker en plaatsen dan een blokje. Het werkplezier is weer terug, de productie is beter en de dieren zitten goed in hun vel.

Ik raad iedereen aan om bij problemen door te pakken en het op te lossen. Vertrouw op je gevoel, jij ziet de dieren elke dag. Je merkt het als er wat aan de hand is met de koeien. En als je dan data verzamelt, kun je handelen. We zijn nu een jaar verder en de zaken staan er weer veel beter voor. Het is fijn dat een onafhankelijk expert als Menno ons hielp, iemand die niet bedrijfsblind is en je goede handvatten kan geven”, zo besluiten de broers tevreden.

Sterke klauwen en actieve koeien

Een goede klauwgezondheid begint met sterke en soepele klauwen en goede huidweerstand. We helpen je graag om inzicht te krijgen in de verbeterpunten op jouw bedrijf, zodat je gericht de klauwgezondheid van jouw melkkoeien kunt verbeteren.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.