Evalueer uw droogstandsbehandeling

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Het is belangrijk de droogstandsbehandeling en de droogzetmethode te evalueren op twee belangrijke punten: het aantal nieuwe infecties dat wordt opgelopen in de droogstandsperiode en daarnaast ‘Genezen bestaande infecties voldoende in de droogstand?’

Kunnen nieuwe infecties in de droogstand worden voorkomen?

Welk percentage dieren die drooggezet zijn met een laag koecelgetal (lager dan 250.000 voor een koe en lager dan 150.000 voor een vaars) heeft bij de eerste MPR uitslag na het afkalven een verhoogd (hoger dan 250.000) koecelgetal? Kort gezegd: het percentage koeien ‘laag in en hoog uit’ hoort minder dan 10 procent te zijn.

Genezen bestaande infecties voldoende in de droogstand?

Welk percentage van de dieren die met een verhoogd koecelgetal (hoger dan 250.000 voor een koe en hoger dan 150.000 voor een vaars) zijn drooggezet, heeft bij de eerste MPR na het afkalven een gezond  koecelgetal (lager dan 250.000)? Kort gezegd: het percentage dieren ‘hoog in en laag uit’ hoort hoger dan 70% te zijn.

Wellicht is het nog beter om zelfs twee MPR-uitslagen na kalven te beoordelen of de koe werkelijk helemaal genezen is. Om inzicht te krijgen in het effect van de ingezette behandeling is het van belang deze te registreren. Controleer na de behandeling of het celgetal de tweede MPR-uitslag na de behandeling weer laag is. Is dit blijvend het geval, dan is het dier genezen. Is dit niet het geval, raadpleeg dan uw dierenarts.

Klik hier voor de ‘Controlelijst na behandeling’ en ‘Controlelijst na droogzetten’

Koeien met een verhoogd koecelgetal (subklinische mastitis) moeten zo goed mogelijk behandeld worden, dus met een droogzetter waarvan bekend is dat deze een betere genezing geeft van subklinische infecties. Dit betekent maatwerk, per koe beslissen of deze met middel A of B moet worden drooggezet, aan de hand van de celgetalgegevens, de historie en de mastitisverwekkers die op het bedrijf worden aangetroffen. Aanvullend kunnen bepaalde kenmerken van een koe (melksnelheid, melklekken) meegenomen worden in deze beslissing. Dat geldt ook met betrekking tot het gebruik van teat sealers.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.