Besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen

Protozoa

Neospora  Abortus (meestal tussen de vijfde en zevende maand van de dracht), mummificatie, onregelmatig opbreken (vroeg embryonale sterfte) of vroeggeboorte. Soms incidentele abortus, maar het kan ook (soms jarenlang) een bedrijfsprobleem zijn. Ook abortusstormen komen voor. Veel in de baarmoeder geïnfecteerde kalveren worden levend geboren en blijven levenslang besmet en hebben ook weer een verhoogde kans op abortus. De hond is de tussengastheer van deze parasiet. Mogelijk spelen verzwakkende momenten mee in het wel of niet verwerpen van het moederdier.
Toxoplasma
(Vroeg) embryonale sterfte. De betekenis als veroorzaker van verwerpen bij runderen nog niet goed duidelijk. 
Zoönose. Meldingsplichtig (artikel 2.12 Wet Dieren, meldingsplicht dierziekten en zoonosen)
Tritrichomonas foetus
Dekinfectie bij gebruik van eigen stier. Vooral vroeg embryonale sterfte en daardoor veel onregelmatige terugkomers. Abortus kan optreden vanaf twee maanden tot laat in de dracht.

Andere besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen:

Niet infectieuze oorzaken van verwerpen:

Verder naar stap 7

 

Terug naar stap 6

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.