Stap 6. Mogelijke oorzaak en overige risicofactoren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Stap 6. Mogelijke oorzaak en overige risicofactoren

Naar aanleiding van de bevindingen die voortkomen uit de stappen 3 tot en met 5 kunt u samen met de dierenarts een aantal risicofactoren omtrent verwerpen in beeld brengen. Maak vervolgens een lijst van deze mogelijke risicofactoren.

Als deze risicofactoren verband lijken te houden met het probleem, dan is het verstandig zo spoedig mogelijk de betreffende risicofactoren aan te pakken.
Het is zinvol om ook de overige risicofactoren op niet al te lange termijn aan te pakken, om daarmee het risico op een volgend verwerpersprobleem te voorkomen/te verminderen.

Soms is het al mogelijk om, in overleg met de dierenarts, een (vermoedelijke) oorzaak van het verwerpersprobleem aan te wijzen. De oorzaken van verwerpen zijn grofweg in te delen in:

 1. besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak 
 2. niet-infectieuze oorzaken
 

Een globale opsomming van mogelijke oorzaken volgt hieronder. Voor details raadpleeg de link.

 

Besmettelijke/infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen

De route waarlangs infectieuze ziektekiemen de vrucht bereiken is: 

 • via een opkruipende infectie vanuit de vagina door de baarmoedermond.
 • via de bloedbaan van het moederdier richting de placenta.
De infectiewijze via de bloedbaan van het moederdier kan tot stand komen doordat het moederdier de kiem binnenkrijgt vanuit bijvoorbeeld de luchtwegen of het maagdarmkanaal. Ook kan er een verspreiding plaatsvinden vanuit ontstekingen/abcessen of via insectenbeten.

 

Niet infectieuze oorzaken van verwerpen

Verder naar stap 7

 

Terug naar de Protocollaire aanpak van een verwerpersprobleem

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.