Besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen

Virussen

IBR (BHV1)  Het interval tussen infectie en abortus is meestal tussen de drie en acht weken. Abortus treedt voornamelijk op in de tweede helft van de dracht. Ook worden wel onregelmatige terugkomers gezien (=vroeg embryonale sterfte (VES). Het abortuspercentage kan oplopen tot 50 procent. 
BVD  In eerste drie maanden van de dracht kan onregelmatige terugkomen (vroeg embryonale sterfte), resorptie van de vrucht of mummificatie optreden. Op elk moment van de dracht kan abortus optreden. Het interval tussen infectie en abortus varieert van enkele dagen tot meerdere weken. In de eerste circa 120 dagen van de dracht kunnen BVD-dragers ontstaan. BVD-dragers kunnen levend met afwijkingen (aan ogen, haren, hersenen) geboren worden, maar ook zonder afwijkingen. 
BTV (blauwtong)  Drachtige dieren kunnen verwerpen als gevolg van blauwtong. Als het moederdier de infectie vroeg in de dracht doormaakt, kunnen kalveren geboren worden met aangeboren afwijkingen (hersenenafwijkingen, afwijkingen aan de poten of blindheid).
Bij kalveren waarvan de moeder na 200 dagen dracht besmet is geraakt met blauwtong, kan enkele dagen na de geboorte een blauwwitte waas op het oog voorkomen. Aangfiteplichting (artikel 15).
Schmallenberg Bij de Schmallenberg-uitbraak in 2011 werd ook een verhoogd percentage verwerpers gezien. Toch is Schmallenberg als oorzaak voor het bedrijfsprobleem verwerpen niet heel waarschijnlijk.   

Andere besmettelijke /infectieuze ziekteverwekkers als oorzaak van verwerpen:

Niet infectieuze oorzaken van verwerpen:

Verder naar stap 7

 

Terug naar stap 6

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.