Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

diergezondheid volgens Ruud Bos

“Kalkoenen zijn bijzondere dieren, alleen al als je naar ze kijkt.” Voor kalkoenenhouder Ruud Bos was er eigenlijk geen twijfel toen zijn ouders stopten met hun houderij, dat al sinds de zestiger jaren bestaat. Hij en zijn vrouw Sabrina besloten het bedrijf in Helden over te nemen. En uit te breiden met de Sjroetefarm in Panningen, met drie keer 800 dieren.

 

“Kalkoenen zijn heel ziektegevoelig voor darmziekten en luchtwegaandoeningen. Daar komt ook nog het gevaar van blackhead bij.”

 

De dieren zijn een stuk bewerkelijker dan ‘gewoon’ pluimvee, vertelt Ruud. “Kalkoenen zijn heel ziektegevoelig voor darmziekten en luchtwegaandoeningen. Daar komt ook nog het gevaar van blackhead bij.” 

Buiten versus blackhead 

Ruud kreeg er al eens mee te maken. “Het was een van de redenen om aan weidekalkoenen te beginnen. Dat klinkt tegenstrijdig, omdat de parasiet kan overleven in eitjes van de spoelworm en buiten dus juist op de loer ligt. Maar omdat ik het al twee keer in de reguliere houderij heb meegemaakt, was de frustratie heel hoog.”

Ruud en zijn vrouw gingen kijken bij een biologische boerderij in Duitsland. “Daar lopen ze ook buiten. En dat bleek heel goed te doen, blackhead was daar geen probleem.” Zo voerden ze oregano bij ter ondersteuning. “Dat doen wij nu ook.”

Kruidenwei

Kalkoenen hebben de neiging om het gras snel te vertrappen. “Om te voorkomen dat de weide in een modderpoel verandert, hebben we rietzwenk geplant. En daartussen een mix van witte en rode klaver en graskruiden. Dat groeit sneller dan dat de kalkoenen het opeten.” De weide is relatief groot: 7.000 m² voor 800 dieren. En ook binnen, waar de kalkoenen tijdens de ophokplicht verblijven, is er ruimte genoeg. 

Nederlandse kwaliteitskalkoen

En dat moet ook wel, want het is de kern van hun concept. De houderij levert in acht weken elke week honderd dieren af voor de slacht. De eerste filetstukken wegen 1,2 kilo, de laatste week 3,5 kilo. “Dat hoort bij het ambacht, dat is het mooie. Er was eigenlijk geen Nederlandse kwaliteitskalkoen bij de slager en we waren de eerste die weidekalkoenen aanbieden. En dat blijkt goed te werken.”

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.