Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Reportage: Ben Berens van Greenfarm

Een vervelende besmetting met mycoplasma toen zijn vader nog op het bedrijf zat hakte er zo diep in, dat pluimveehouder Ben Beerens nog altijd extra beducht is voor ziektes en ziekte-insleep op zijn bedrijf met ruim 100.000 vleeskuikenouderdieren. “Angst is niet goed, maar de gevolgen van die angst wel. Wij hebben strenge hygiënenormen, dat resulteert in goede diergezondheid.”

 

“Moederdieren houden is net Formule 1: het rechte stuk gaat op topsnelheid, maar in de bochten moet je goed sturen om niet in de vangrail te knallen”

 

In het Brabantse Hoogeloon staat een modern bedrijf waar pluimveehouder Ben Beerens met recht trots op is. Het bedrijf, ooit opgestart door opa Beerens een steenworp verderop, groeide van gemengd boerenbedrijf uit tot de huidige pluimveehouderij met 105.000 vleeskuikenouderdieren: Greenfarm genaamd. Toen Ben van de hogere agrarische school afkwam, was het bedrijf nog gemengd, met een pluimvee-, varkens- en akkerbouwtak. “Ik wist al snel dat ik wilde specialiseren, maar dat heeft uiteindelijk nog tien jaar geduurd. De varkens (fokzeugen) lagen me minder goed. De combinatie akkerbouw en kippen bleek bovendien lastig. De piekmomenten in het voor- en najaar in beide takken waren moeilijk te combineren. Ook moet je behoorlijk wat kennis hebben om het werk op het land ook goed te doen. Daarom besteden we dat uit aan de loonwerker. Zo kan ik focussen op de kippen.”

Eerste op de route

Het resultaat mag er zijn. De oorspronkelijke locatie biedt nu ruimte aan 51.000 moederdieren. Net iets verderop, op de plek waar ooit een rundveebedrijf was gevestigd, verrezen tussen 1996 en 2009 nieuwe stallen voor nog eens 54.000 dieren. Hier staat ook het nieuw opgetrokken woonhuis van Ben en zijn gezin.

Diergezondheid staat bij de pluimveehouder hoog in het vaandel. Strenge hygiënenormen horen daar als vanzelfsprekend bij. Realistisch is Ben echter wel: alle insleep en ziektes voorkomen kan simpelweg niet.

“Ook wij houden momenteel niet alle virusjes buiten de deur, maar we doen er wel alles aan om het zoveel mogelijk te voorkomen.”  

 

"Wat niet op het bedrijf binnenkomt, kunnen de kippen ook niet krijgen”

 

Neem de bulkwagens die voer komen leveren: het bedrijf in Hoogeloon is op maandagmorgen standaard het eerste adres op de route van de voerleverancier. “De wagen heeft dan in het weekend stilgestaan en is nog schoon. Pas als ze alle ladingen hier hebben gelost, gaan ze verder naar andere bedrijven. Ook de pallets en trays die we gebruiken voor de exporteieren zijn nieuw en dus nog niet op een ander bedrijf geweest. Wat er niet in komt, kunnen de kippen ook niet krijgen”, stelt Ben. 

Voorstander vaccineren

De reden dat men op Greenfarm zo strikt is, ligt al even in het verleden. “We hebben vroeger een besmetting met mycoplasma (Mycoplasma gallisepticum) doorgemaakt. Dat was vreselijk en daardoor hebben we angst gekregen voor ziektes. Natuurlijk is angst geen goede raadgever, maar het maakt je wel extra voorzichtig en dat is wel goed.” 

De vader van vier is groot voorstander van vaccineren. “Dat doen we vrij veel hier. We denken dat het de gezondheid van de kippen ten goede komt. Zo hebben we ooit een keer E. coli gehad. Bij nader onderzoek door GD bleek de bacteriestam dodelijk te zijn. Het lag dus niet aan de stalomstandigheden. Nu vaccineren we altijd tegen E.coli en hebben we de uitval heel goed onder controle. Ook hebben we al zes jaar geen antibiotica meer hoeven inzetten. Ook worden de kippen gevaccineerd tegen salmonella. Het bleek dat het prikken stress opleverde, daarom krijgen ze het vaccin nu via het drinkwater toegediend.”

De hanen, die voor bevruchting van de eieren moeten zorgen, gaan bij aankomst in Hoogeloon eerst in quarantaine. “Het is een keer voorgekomen dat ze verschijnselen van pokken vertoonden. Dat komt niet veel voor in Nederland, maar ik had er toen net in een nieuwsbrief over gelezen. In overleg met de dierenarts hebben we ze toen gevaccineerd, dat kon omdat ze nog in quarantaine zaten.”

Meer overleggen

Met een lage uitval en een productie van zo’n 190 eieren per hen per ronde (10 miljoen eieren op jaarbasis) doet Greenfarm het goed. Toch is het volgens Ben wel zaak om erbovenop te blijven zitten. “Het scheelt dat we dezelfde routines aanhouden en werken met vaste opfokkers. Dat is voorspelbaar en maakt het makkelijker om in te spelen op mogelijke veranderingen. Als de uitval opeens toch hoger is, is het zaak rustig te blijven en goed te kijken waar dat aan kan liggen. Het scheelt daarbij als je goede adviseurs hebt. Mijn ervaring is dat, hoe ouder ik word, hoe beter ik kan onderscheiden wie echt wat voor me kan betekenen en wie me alleen maar een middeltje wil verkopen.” Om de diergezondheid niet alleen op het eigen bedrijf, maar in de hele sector verder te verbeteren, pleit Ben er daarom voor om meer met collega’s te overleggen. “We staan allemaal voor dezelfde uitdagingen, maar als je alleen adviseurs spreekt, denk je weleens dat je de enige bent. Je moet goed in de gaten houden welke belangen er spelen”, tipt hij.

Topsport

Het is duidelijk dat Ben geen blad voor de mond neemt. Ook staat hij vierkant achter de bedrijfskeuzes die hij maakt, al liggen die niet altijd voor de hand. “Wij hebben pannetjes in onze nieuwste stal, terwijl een voerspiraal gangbaar is. Men verklaarde me voor gek, maar het werkt nu eigenlijk het mooiste van allemaal: er is meer rust in de stal.”

 

“Wij denken dat vaccineren de gezondheid van de kippen ten goede komt”

 

Ook ziet de pluimveehouder geen brood in luchtwassers op de stal. In plaats daarvan wordt de laatste hand gelegd aan een warmtewisselcentrale. “Bij warm weer worden de stallen gekoeld en bij koud weer juist verwarmd. De mest droogt sneller, waardoor er ook minder ammoniakuitstoot is.” Een goed stalklimaat en constante temperatuur is essentieel voor de moederdieren, die door Ben als echte topsporters worden beschreven. “Het is net de Formule 1: op het rechte stuk gaat het op topsnelheid, maar in de bochten luistert het heel nauw. Dan moet je goed sturen om niet in de vangrail te knallen. Dat betekent dat alle voorwaarden moeten kloppen, alleen dan kunnen de kippen optimaal presteren.

Wijsheid

Als het in de stal lekker loopt, geeft dat Ben veel werkplezier. “Ja, een gezond koppel dat goed presteert geeft zeker voldoening. Ik vind dat we efficiënt kippen houden hier. Of dit ook de manier is waarop we het in de toekomst blijven doen, weet ik echter niet. Persoonlijk zie ik niet zoveel in extensievere vormen van pluimveehouderij, maar het kan zijn dat de maatschappij dat op een bepaald moment van ons vraagt”, denkt hij hardop. “Wat is wijsheid? Ik weet het niet.” Lachend: “Of ja, ik weet het wel, maar anderen moeten dat ook vinden. Ik wil in elk geval blijven doorontwikkelen. Het moet niet zo zijn dat er over twintig jaar niets is veranderd. Dan vind ik het niet leuk meer, zoveel ondernemer ben ik wel”, besluit hij.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.