Strooisel onderhouden

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Kalk toevoegen?

Door elke dag een handvol landbouwkalk (calciumcarbonaat) in de ligbox te strooien, vermindert de groei van E.coli-bacteriën. Het beste is om 1 kilo kalk per 10 kilo zaagsel te strooien, dit geeft een opdrogend effect. E.coli heeft de voorkeur voor een neutrale pH en sterft af bij een pH  boven de 8. De werking van kalkproducten om de pH te verhogen verdwijnt na ongeveer 48 uur. Ongebluste kalk is gevaarlijk om te gebruiken vanwege de ‘verbrandingen’ die kunnen optreden aan spenen en uierhuid. Vijf tips om goed te strooien

Strooisel verwijderen

Een van de adviezen bij een uitbraak van Klebsiella-mastitis is het verwijderen van het aanwezige ligboxstrooisel om zo de infectiedruk in de omgeving te verlagen. Zeker als bevestigd is dat er grote hoeveelheden Klebsiella aanwezig zijn in dit materiaal. Om het op te lossen moet al het strooisel uit de ligboxen worden verwijderd: zorg dat de boxen bezemschoon zijn. Laat de ligboxen vervolgens zo goed mogelijk drogen en strooi ze daarna in met schoon strooisel. Na het verwijderen van het ligboxstrooisel kunnen de boxen eventueel besproeid worden met een 3 tot 4% formalineoplossing. Doe dit alleen als de koeien (tijdelijk) naar buiten kunnen en u ook zelf goed beschermd bent tegen de schadelijke formalinedampen. Laat het gedurende een half uur inwerken en verwijder daarna de restanten met een rubber trekker. Het is goed om te realiseren dat mastitisverwekkers als E.coli en Klebsiella aanwezig zijn in mest. De omgeving raakt dus vrij snel na het desinfecteren van de boxen opnieuw (in lichte mate) besmet met deze bacteriën. Om bovenstaande redenen wordt tegenwoordig vaak geadviseerd om bij een uitbraak van Klebsiella-mastitis alleen de ligboxen leeg te halen (bezemschoon) en het desinfecteren achterwege te laten.

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.