Geleidbaarheid van de melk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Bij elke mastitis (klinisch of subklinisch) is de geleidbaarheid van de melk verhoogd, doordat zouten (natrium en chloor) vanuit het bloed in de melk van het ontstoken kwartier komen. Het grote voordeel van de geleidbaarheidsmeting is dat die direct in melksystemen kan worden ingebouwd (op koe- of kwartierniveau) en dat de resultaten vrijwel direct beschikbaar zijn. Ook zijn er diverse geleidbaarheidsmeters die als handgereedschap onder de koe gebruikt kunnen worden.

Een juiste interpretatie van de gegevens van geleidbaarheidsmeting is niet altijd eenvoudig. Eerdere metingen aan dezelfde koe kunt u meenemen bij de beoordeling: een onderlinge vergelijking kan aanvullende informatie geven. Het meten van geleidbaarheid heeft zeker zijn waarde, maar in de praktijk komen te vaak vals positieve meldingen voor.

Terug naar diagnostiek

Terug naar infectiedruk

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.