Contact- of barrièredip?

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Spenen dippen of sprayen na het melken is een effectieve manier om de uier te beschermen tegen ziektekiemen. Het dip- of spraymiddel desinfecteert de speenhuid. De kans dat ziektekiemen de speen binnendringen neemt hiermee af. De verzorgende componenten in het middel dragen bij aan een goede conditie van de speenhuid, maar hoe kiest u het juiste middel? 

Omgevings- en koegebonden mastitisverwekkers

Mastitis bij koeien wordt door verschillende kiemen veroorzaakt. Koegebonden mastitisverwekkers worden met name tijdens het melken overgedragen, bijvoorbeeld via de handen van de melker, de uierdoeken of de  melkmachine. Het gaat hierbij vooral om kiemen die verantwoordelijk zijn voor een verhoogd celgetal (subklinische mastitis). Omgevingsgebonden kiemen daarentegen verspreiden zich voornamelijk via de omgeving van de koeien. Zoals de ligboxen en de afkalfstal. Deze kiemen veroorzaken vaker klinische mastitis, vooral wanneer er sprake is van een verhoogde vatbaarheid van de koeien.

Verschil contact- en barrièredip

Een contactdip doodt de -eventueel tijdens het melken overgedragen- mastitiskiemen snel. Zijn het vooral omgevingsbacteriën die problemen veroorzaken? Dan is een barrièredip het meest geschikt. Deze beschermt de spenen ook tussen de melkbeurten door, door de vorming van een beschermende film over de speentop. 

Met behulp van bacteriologisch onderzoek van individuele melkmonsters of Mastitis Tankmelk kunt u achterhalen of vooral koe-of juist omgevingsgebonden mastitisverwekkers een rol spelen op uw bedrijf. Zo kunt u beter een keuze maken welk middel op uw bedrijf past.

mastitis

 

Geef mastitis geen kans!

Met Mastitis Tankmelk krijg je:

  • inzicht in de mastitiskiemen op jouw bedrijf
  • inzicht in de antibioticagevoeligheid van deze mastitiskiemen
Vertel me meer! 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.