IBR-onverdacht? Meestal zonder afvoer overstappen naar 'vrij'

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

IBR-onverdacht? Meestal zonder afvoer overstappen naar 'vrij'

7-4-2021: 

Bijna driehonderd IBR-onverdachte bedrijven maakten het afgelopen jaar de overstap naar IBR-vrij. Vanuit het verleden weten we dat het behalen van de vrijstatus op deze manier in de meeste gevallen (93 procent) zonder afvoer van runderen kan worden behaald. Wanneer maakt u de overstap naar vrij?

Veel melkveebedrijven zijn in het voorjaar van 2018 laagdrempelig gestart met IBR-bestrijding via de route tankmelk. Om de overstap van status ‘onverdacht’ naar ‘vrij’ te maken, kunnen bedrijven na minimaal twee jaar deelname met gunstige tankmelkuitslagen op basis van beperkt aanvullend onderzoek 'vrij' worden. Dit bloedonderzoek wordt gedaan bij alle runderen van zes jaar en ouder en van niet-vrije bedrijven aangevoerde runderen die niet eerder op IBR-antistoffen zijn onderzocht. 

Meestal maar één rund met antistoffen
De recent overgestapte bedrijven onderzochten gemiddeld 22 runderen, bij 1,4 procent van de dieren werden antistoffen aangetoond. Het percentage bedrijven dat na het bloedtappen in de steekproef in één keer de vrijstatus behaalt, daalde licht naar 85 procent. Het tijdsinterval tussen de overstap naar vrij worden en de mogelijk laatste IBR-besmetting op het bedrijf is korter dan voorheen: bedrijven stappen gemiddeld drie jaar eerder over. Logischerwijs worden er daardoor ook meer positieve runderen gevonden. In 65 procent van de gevallen waarbij IBR-antistoffen werden aangetoond beperkte zich dit tot één rund. Meestal het oudste rund (gemiddelde leeftijd 9,3 jaar) of een aanvoer. 

Afvoeren of vaccineren
74 procent van de onverdachte bedrijven waar één of meer positieve runderen werden gevonden, voerde deze dieren ook af en kreeg daarmee de vrijstatus. Dat betekent ook dat op een kwart van de bedrijven de latente drager(s) zijn blijven staan. Zonder koppelvaccinatie kan een opleving vanuit een besmette koe tot een nieuwe infectie leiden en daarmee een terugval in de IBR-bestrijding voor minimaal één koe-generatie tot gevolg hebben. Het advies is dan twee keer per jaar te vaccineren zolang besmette runderen aanwezig zijn. 

Ook vrij worden?
Bent u minimaal twee jaar deelnemer aan IBR-vrij (route tankmelk) en heeft u tot nu toe alleen maar gunstige tankmelkuitslagen? Maak dan zonder veel moeite de overstap van ‘onverdacht’ naar ‘vrij’.

Kijk hier voor meer informatie.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.