Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aanvullende onderzoeken wintersteekproef IBR en leptospirose

14-1-2021:  De periode voor de zogenaamde ‘wintersteekproef’ voor IBR en leptospirose is van start gegaan. De wintersteekproef is nodig voor niet-melkleverende bedrijven die deelnemen aan een programma voor de bestrijding van IBR en/of leptospirose en waar het afgelopen jaar géén bloedonderzoek via de slachtlijn heeft plaatsgevonden.

Heeft u een aansturing voor de wintersteekproef ontvangen? Neem dan snel contact op met uw dierenarts voor het maken van een afspraak om bloed te tappen van één of drie runderen ouder dan een jaar, afhankelijk van uw bedrijfsgrootte. 

Tip: extra onderzoek meteen doen

Wilt u bij een dier meer onderzoeken laten doen of andere dieren laten onderzoeken, dan moet de dierenarts daarvoor een extra buisje tappen. Dit extra monster kunt u toevoegen aan de inschrijving van de wintersteekproef. Zo betaalt u maar één keer inschrijfkosten en bespaart u een dierenartsenbezoek. Zinvolle onderzoeken zijn:

  • Onderzoek op antistoffen tegen leverbot in gebieden waar vorig jaar in de herfst water op het land of in greppels bleef staan. Lees hier meer.
  • Controle van de mineralenvoorziening, zodat u deze nog op peil kunt brengen  voor het afkalfseizoen (Pakket Spoorelementen). 
  • Onderzoek op antistoffen tegen BVD. Blijkt daarbij dat deze infectie voorkomt op uw bedrijf, dan kunt u overwegen om via oorbiopten te gaan controleren op geboorte van BVD-dragers. Uiteraard kunt u altijd uw kalveren direct bij de geboorte via een oorbiopt op BVD-virus laten onderzoeken. Deze virusuitslag is levenslang geldig. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.