BVD Oorbiopten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Oren merken = BVD-dragers opsporen

Onderzoek op BVD via oorbiopten is de snelste en meest efficiënte manier om BVD-virusdragers op uw bedrijf op te sporen. U pikt verspreiders van het BVD-virus er direct na de geboorte uit. Bovendien combineert u het nemen van een monster met een handeling die u toch al doet: het oormerken.

BVD Oorbiopten

Zo makkelijk werkt het!

Steeds meer veehouders gebruiken oorbiopten om hun bedrijf vrij te houden van BVD dragers. Het nemen van een biopt kan in één handeling met het oormerken. Hebt u al eens gezien hoe eenvoudig het werkt?

BVD-virusdragers zijn 'virusbommen', maar kunnen er bij de geboorte uitzien als gezonde kalfjes. In tegenstelling tot dieren die een tijdelijke BVD-infectie doormaken, scheiden dragerdieren het BVD-virus continu uit. Ze vormen een voortdurende besmettingsbron en zorgen ervoor dat het BVD-virus kan blijven circuleren op uw bedrijf. Vrij worden van BVD kan alleen door de BVD-virusdragers in een koppel (zo vroeg mogelijk) op te sporen en af te voeren. Een drager blijft namelijk altijd een drager (en krijgt altijd een drager), ook na vaccinatie.

Direct na de geboorte

Om BVD-virusdragers in een vroeg stadium te kunnen identificeren is het belangrijk om kalfjes al jong te onderzoeken. Dit kan door middel van bloedonderzoek, maar dit is pas betrouwbaar als het kalfje één maand oud is. Oorweefsel is direct na de geboorte geschikt om te testen op BVD-virus. Onderzoek op BVD via oorbiopten is dus de snelste manier om dragers op te sporen. En weet u eenmaal dat een dier geen drager is, dan zal het ook nooit meer een drager worden: de uitslag telt voor het leven.

Hoe werkt het?

Naast de gewone oormerken kunt u bij uw oormerkenleverancier ook oorbiopt-oormerken met de daarbij behorende tang bestellen. Hiermee kunt u tijdens het oormerken een stukje weefsel (het oorbiopt) verzamelen. Het biopt stuurt u in het bijgeleverde buisje naar GD. Binnen enkele dagen weet u of het pasgeboren kalf BVD-virusvrij is. Let op: wilt u BVD-virusonderzoek doen bij een doodgeboren kalf of een verworpen vrucht? Gebruik hiervoor dan speciale oormerken zonder levensnummer. Deze zijn te bestellen in de GD Webshop.

Digitaal inschrijven BVD Oorbiopten

Met digitaal inschrijven wordt het gemak van BVD Oorbiopten nóg groter. U hoeft namelijk geen papieren meer in te vullen en mee te sturen. Het enige dat u hoeft te doen is inloggen op VeeOnline met uw Z-login en in uw stallijst de dieren te selecteren waarvan u een oorbiopt hebt genomen. U kiest het type oorbiopt, het onderzoek, controleert uw inschrijving en klikt op ‘verzenden’. Vervolgens hoeft u alleen de buisjes met de oorbiopten nog op te sturen naar GD. Hier vindt u een handleiding

Goed om te weten

Het is belangrijk om oorbiopten in de koelkast te bewaren en ze snel in te sturen. Wacht u langer, dan is de uitslag van het onderzoek minder betrouwbaar. Bijkomend voordeel is dat u een uitslag heeft vóórdat u het kalf eventueel afvoert naar de vleeskalverhouderij. Wachten met afvoeren tot de uitslag bekend is voorkomt problemen met de BVD-status van uw bedrijf.

Door meerdere buisjes tegelijk als één inzending in te schrijven bespaart u op de inzendkosten. Gebruik hiervoor het meegeleverde verpakkings- en verzendmateriaal. In de handleiding digitaal inschrijven oorbiopten leest u hoe u meerdere oorbiopten tegelijk kunt inschrijven. 

BVD-vrij dankzij oorbiopten

"Ik wil de kalfjes zelf kunnen onderzoeken voordat ze naar buiten gaan. Oorbiopten afnemen is veel gemakkelijker dan bloedtappen"

Vleesveehoudster Hilda Veldhoen over BVD oorbiopten

Een goede start

BVD Oorbiopten helpen u niet alleen om verspreiders van het BVD-virus buiten uw koppel te houden, met het onderzoek voorkomt u ook dat u investeert in een kalf dat geen potentie heeft voor een gezonde toekomst. Van de BVD-virusdragers sterft namelijk 90% vóór de leeftijd van 2 jaar. Onderzoek op BVD via oorbiopten betekent een goede start van uw jongveeopfok.

Gezond de deur uit

Besteedt u de jongveeopfok uit? Met BVD Oorbiopten kunt u snel, nog op uw eigen bedrijf de status van een kalf bepalen. Zo weet u zeker dat u geen BVD-virusdragers naar het opfokbedrijf brengt. Ook wanneer u regelmatig naar keuringen gaat zijn BVD Oorbiopten een ideaal middel om snel te zien of toekomstige kampioenen geen BVD-dragers zijn. 

BVD-vrij dankzij oorbiopten

"BVD is een rotziekte; ik wil er goed kort op blijven zitten. Oorbiopten zijn een snelle, eenvoudige manier om verdere besmetting te voorkomen."

Melkveehouder Vincent Vehof over BVD oorbiopten

Zo eenvoudig werkt het

 1. Plaats de beide delen van het oormerk in de speciale tang.
  BVD Oorbiopten
 2. Breng het oormerk op de vertrouwde manier aan.
  BVD Oorbiopten
 3. In de hiervoor bedoelde uitsparing van de tang zit nu het biopt.
  BVD Oorbiopten
 4. Plaats het meegeleverde buisje over de uitsparing met het biopt (biopt niet met de handen aanraken). Druk het buisje goed aan.
  BVD Oorbiopten
 5. Op VeeOnline.nl kunt u digitaal aangeven van welk(e) dier(en) u een oorbiopt hebt genomen. 
  Lees meer over digitaal inschrijven Oorbiopten>>
 6. Als u de oorbiopten digitaal hebt ingeschreven hoeft u alleen de buisjes met de biopten nog in te sturen naar GD. Er is geen papieren formulier meer nodig.
  BVD Oorbiopten

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.