14-7-2025:
Royal GD heeft recent in inzendingen van lammeren voor pathologisch onderzoek een toename van sterfte door haemonchose (rode lebmaagwormziekte) geconstateerd. Ook via de Veekijker Kleine Herkauwers worden door dierenartsen en houders meer vragen gesteld over haemonchose. In 2024 zag GD dat haemonchose voor grote problemen heeft gezorgd. GD roept houders en dierenartsen op alert te zijn en in geval van twijfel mestonderzoek uit te voeren.
Haemonchose wordt veroorzaakt door de rode lebmaagworm, Haemonchus contortus. Het beheersen van infecties met H. contortus bij schapen en geiten blijkt voor bedrijven regelmatig een uitdaging te zijn. Waar voorheen met name de maanden juli en augustus als kritieke perioden werden gezien, wordt al meerdere jaren een trend waargenomen waarin de risicovolle periode zich verlengt van juni tot laat in de herfst. De uiteenlopende weersinvloeden hebben effect op de ontwikkeling van de verschillende larvale stadia, maar deze zijn in de praktijk moeilijk te voorspellen. Dit maakt dat, in combinatie met toenemende resistentie van wormpopulaties voor ontwormingsmiddelen, de preventie van maagdarmworminfecties vraagt om een integrale aanpak. Maatregelen zoals goede monitoring van infecties en ingezette behandelingen, het opstellen van een jaarrond beweidingsschema, en quarantaine en behandeling van aangekochte dieren kunnen onderdeel zijn van de preventie. GD adviseert schapen- en geitenhouders tijdig hun dierenarts te betrekken bij de preventie van maagdarmwormen.
In Nederland is resistentie tegen alle beschikbare ontwormingsgroepen aangetoond. Het is daarom belangrijk om de effectiviteit van de behandeling te monitoren. Indien mestonderzoek aanleiding geeft om tot behandeling over te gaan, wordt aangeraden om na 10 tot 14 dagen opnieuw mestonderzoek te verrichten om de effectiviteit van de behandeling te controleren.
Voor meer informatie kun je terecht op onze website, of contact opnemen met een van onze dierenartsen via de Veekijker Kleine Herkauwers. Je kunt de Veekijker Kleine Herkauwers telefonisch bereiken op 088 20 25 555 (op werkdagen tussen 15:00 en 17:00 uur).
Meer informatie over wormen